Milanović: Stabilnost rublje omogućuje Putinu nastavak rata u Ukrajini

Anadolija
Milanović: Stabilnost rublje omogućuje Putinu nastavak rata u Ukrajini

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović komentarisao je najavu predsjednika Rusije Vladimira Putina o mobilizaciji dodatnog broja vojnika za rat u Ukrajini, poručivši kako rat sada ulazi u najkritičniju fazu.

Tokom učešća na konferenciji “Dan velikih planova” posvećenoj uslovima poslovanja u Hrvatskoj, hrvatski predsjednik Zoran Milanović posebno se osvrnuo na rat u Ukrajini te aktuelne najave o jačanju vojnih snaga iz Rusije na frontu u Ukrajini.

Govoreći o globalnim finansijskim kretanjima i njihovom predviđanju, predsjednik Milanović je upozorio na nepredvidivost situacije s obzirom da je “ruska rublja, nakon početka rata u Ukrajini, najprije dramatično devalvirala a potom upala u stanje stagnacije i stabilnosti veće od one koju je imala prije početka rata”.

Dodao je kako ovakvo stanje rublje omogućava daljnji produžetak ruskog rata u Ukrajini jer se rat može finansirati, a uz to je važnim ocijenio činjenicu da je Putin zbog ekonomske stabilnosti zadržao unutrašnju političku podršku.

Ukazao je na finansijsko opterećenje koje su uslijed ovih zbivanja doživjele istočnoevropske države koje nisu pristupile evrozoni, kao što su Mađarska, Poljska i Češka. “Evro koji nam dolazi iz Nove godine biće nam dobar prijatelj”, poručio je Milanović.

“Od početka upozoravam kako je ovo užasno opasna situacija”, izjavio je Milanović na pitanje novinara o najavama eskalacije rata u Ukrajini. Upozorio je na razliku Kovid krize i rata u Ukrajini naglasivši kako je koronavirus bio pojava koja je “došla sama od sebe i koju je bilo skoro nemoguće kontrolisati”.

“Cilj zapada je da se Rusiju iscrpi da više nikad ne bude u stanju napraviti nešto slično. Pola godine kasnije vidimo da Rusija sa 150.000 vojnika ukupno, to su profesionalni vojnici na ugovor, nije u stanju napraviti nešto, što je nemoguće. Sad idu u dodatnu djelomičnu mobilizaciju tako da bi dio profesionalne vojske mogao otići u pješaštvo”, izjavio je. Dodao je da ponovne prijetnje nuklearnim oružjem od strane Putina ne vidi kao glavni problem u ovom trenutku. “Kao problem vidim da Rusija nije ekonomski slomljena, a trebala je biti u nekoliko mjeseci.

Dogodilo se upravo suprotno, što Putinu daje politički prostor kod kuće”, izjavio je. Milanović je poručio kako se Hrvatska pridružila NATO-u, odnosno zaštiti od strane SAD-a, ponajviše zbog ugroze koja je Hrvatskoj prije dvija decenije prijetila iz Beograda. Istakao je kako Hrvatska ostaje solidarna s državama partnerima unutar NATO-a, dodao je kako Ukrajina nije članica NATO saveza te ocijenio kako Hrvatska nema dovoljno kapaciteta za predanost intenzivnijem savezništvu s Ukrajinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana