Milanović: Odlazak u rat uobičajena pojava

Agencije
Milanović: Odlazak u rat uobičajena pojava

Zagreb - Hrvatski premijer Zoran Milanović kazao je da je odlazak nekoliko desetina hrvatskih državljana u rat u Ukrajini "uobičajena pojava".

"Ljudi iz raznih razloga idu okolo i ratuju, iz uvjerenja, zbog novca, zbog plijena... Važno je da to nije povezano s terorizmom", dodao je hrvatski premijer.

"Kad bi se ti odlasci povezali s terorizmom, ne samo u Ukrajini nego i na Bliskom istoku, onda bi se našlo načina da se djeluje", kazao je Milanović novinarima uoči vanrednog samita šefova država i vlada EU, posvećenog Grčkoj i Ukrajini, prenosi Hina.

Zvanična Moskva pozvala je danas Hrvatsku i druge zemlje u kojima se vrbuju građani za oružane snage Ukrajine, da spriječe tu praksu.

"Pozivamo Zagreb i rukovodstva drugih zemalja, čije građane vrbuju Oružane snage Ukrajine da spriječe tu opasnu praksu", navedeno je u saopštenju ruskog ministarstva inostranih poslova.

U Moskvi navode da je "učešće stranih plaćenika, uključujući hrvatske, u unutarukrajinskom konfliktu neprihvatljivo i služi jedino njegovom raspirivanju", prenio je Tass.

"Naročito skrećemo pažnju hrvatskim vlastima da je danas usvojena u Minsku odluka Kontakt grupe o kompleksu mjera za implementaciju minskih dogovora, između ostalog, o povlačenju svih stranih oružanih foramacija, vojne tehnike i plaćenika sa teritorije Ukrajine pod nadzorom OEBS-a", navedeno je u saopštenju ruskog MIP-a.

U Moskvi je "izazvalo zabrinutost i nedoumicu objavljivanje izjave u medijima prvog potpredsednika vlade, ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesne Pusić, koja potvrđuje da hrvatski dobrovoljci učestvuju u borbenim dejstvima na teritoriji Ukrajine na strani ukrajinske vojske".

"Pritom se ne stavlja u sumnju ispravnost učešća građana Hrvatske u operacijama ukrajinskih bezbjednosnih struktura", naglašava Rusija.

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić potvrdila je juče da ima hrvatskih državljana koji se bore u Ukrajini, ali isključivo u redovnoj ukrajinskoj vojsci. "Po mojim saznanjima, ima hrvatskih vojnika u Ukrajini, koji su se priključili ukrajinskoj vojsci", rekla je Pusićeva.

"To prati Bezbjednosno-obavještajna agencija, zasad nema priključivanja paravojnim jedinicama, a sve vrijeme smo u komunikaciji sa agencijom", rekla je Pusićeva. Kako je naglasila, Hrvati se bore isključivo na ukrajinskoj strani i isključivo u redovnoj vojsci, ali nije precizirala koliko ih ima.

Milanović je kazao i da "mnoge stvari u Ukrajini podsjećaju na one koje smo mi vidjeli ovdje prije dvadeset godina", a izrazio je nadu da će dogovoreno primirje u Ukrajini zaživjeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana