Milanović odgovorio Bozaniću

Agencije
Milanović odgovorio Bozaniću

Zagreb - Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je da uvođenje zdravstvenog vaspitanja u škole ima dobre i plemenite namjere, odgovarajući na kritike kardinala Josipa Bozanića upućene tokom božićne propovijedi, prenose agencije.

- Naše namjere su dobre i plemenite. Ne kažem da možda neki puta u tom nastojanju da se učini dobro čovjek ne pogriješi, ali vjerujem da radimo pravu stvar - izjavio je Milanović.

Na Milanovićevu izjavu da je “uvođenje zdravstvenog vaspitanja u škole stvar higijene”, Bozanić je u propovijedi istakao da to nije stvar higijene već pogleda na svijet i da vjernici imaju pravo odlučivati šta će im djeca učiti u školi.

Zdravstveno vaspitanje, prema riječima Bozanića, crkva podržava, ali ne želi da se djeca uče “rodnoj ideologiji koja se protivi hrišćanskom pogledu na svijet”.

Drugim riječima, kako navode hrvatski mediji, biti gej za crkvu nije prihvatljivo.

Milanović i hrvatski predsjednik Ivo Josipović prisustvovali su božićnoj misi u zagrebačkoj katedrali iako se nijedan od njih ne izjašnjava kao katolik.

Milanović se deklariše kao ateista, a Josipović kao agnostik.

Hrvatska biskupska konferencija saopštila je ranije da je uvođenje zdravstvenog obrazovanja u škole protivno sporazumima između Hrvatske i Vatikana, da se taj model protivi učenjima hrišćana i da je njegova obaveznost kršenje Ustava i prava slobode roditelja da sami odlučuju o obrazovanju djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana