Milanović o preletima borbenih aviona: Ponašanje premijera i ministra je seljačko

Tanjug
Milanović o preletima borbenih aviona: Ponašanje premijera i ministra je seljačko

ZAGREB - Preleti borbenih aviona nad više gradova u Hrvatskoj povod su za novi sukob u hrvatskom državnom vrhu i dok vrhovni komandant Oružanih snaga i predsjednik Zoran Milanović za ponašanje premijera i nadležnog ministra kaže da je seljačko, iz Ministarstva odbrane su poručili da će prelijetanja biti i danas.

Milanović kaže da je do incidenta sa preletima hrvatskih i francuskih borbenih aviona juče došlo nakon što je premijer Andrej Plenković boravio na nosaču aviona „Šarl de Gol“, gdje je, kako kaže, te aktivnosti lično dogovorio sa nekim admiralom, petim u redu komandovanja u Francuskoj, pred načelnikom Glavnog štaba Robertom Hranjom i „pred svojim kućnim ljubimcem“ ministrom odbrane Mariom Banožićem.

Naravno, istakao je, da je to onda načelnik Glavnog štaba Hranj, koji je vojnik, odobrio.

-Onda su avioni preljeteli u vrijeme kad je premijer imao pres konferenciju. Takve stvari neću dopuštati, a o motivima za takvo seljačko ponašanje, zaključite sami - naveo je Milanović.

On je poručio da su saveznici dobrodošli, ali, kako je rekao, ne iznad centra Zagreba.

-Da sam ja bio na tom nosaču aviona, to se ne bi dogodilo. Premijeru to ne bi palo napamet da napravi. On je otišao tamo s namjerom da to organizuje – istakao je Milanović.

Upitao je kakva je to fenomenologija duha.

-Kad kažem da treba nabaviti protivvazdušni sistem odbrane, onda odmahnuje rukom. A svaki vikend može da ide na nosač aviona i pravi stranačke fešte. Nek lete nad Remetincem - kazao je Milanović, prenijeli su hrvatski mediji.

Upozorio je da takve prelete treba da rade tamo gdje je opasnost najmanja, da se ne ugrožavaju životi, građevine, ali i živci građana.

Preleti hrvatskih i francuskih borbenh aviona, a za danas su najavljeni i američki F16 dolaze nakon nedavnog pada bespilotne letjilice na Zagreb.

Komentarišući taj incident hrvatski predsjednik je rekao da istragu o tom događaju gleda sa prezirom i čuđenjem.

Podsjetio je da je šef NATO Jens Stoltenberg demantovao Plenkovića da je letjelica nosila bombu i konstatovao da bi „bilo super da je premijer ćutao i da je čekao rezultat istrage“.

-Ovo je specifičan događaj, to je malo komplikovanije od PCR testa - kazao je Milanović i konstatovao da kako Plenković „njuška“ po istrazi o letjelici“, isto tako „njuška i po istragama Državnog tužilaštva“.

Ponovio je da je bespilotna letjelica sto odsto došla iz Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana