Milanović: Neprihvatljivo da se u BiH provodi nečiji eksperiment

Srna
Milanović: Neprihvatljivo da se u BiH provodi nečiji eksperiment

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je da je neprihvatljivo da BiH bude država u kojoj će se provoditi nečiji eksperimenti, a pogotovo ne na štetu Hrvata, te da Hrvatska, kao potpisnica, ima obavezu da prati sprovođenje Dejtonskog sporazuma.”

Svima bi bilo u interesu da se poštuje Dejtonski sporazum jer smatram da njegovim poštivanjem BiH može i mora postati uređena država koja će moći da nastavi put prema EU. Hrvatska to snažno podržava i želi viđeti BiH u EU”, rekao je Milanović.

Milanović je poručio da Hrvatska više neće popuštati oko prava Hrvata u BiH dok je on predsjednik.

On je naveo da Hrvati u BiH, kao konstitutivan narod, moraju da biraju svoje predstavnike u vlasti bez preglasavanja.

“Hrvati su brojčano danas najmalobrojniji narod u BiH, ali to što su brojčano u manjini ne znači da su nacionalna manjina u BiH niti će to ikada postati”, rekao je Milanović za “Večernji list” izdanje za BiH.

On je ocijenio da izborna reforma u BiH mora rezultirati legitimnim političkim predstavljanjem.

“Pravo da biraš svog predstavnika osnov je svake demokratije, pa tako treba biti i u BiH. Ne vidim ko bi imao nešto protiv prava Hrvata u BiH da sami biraju svoje predstavnike”, istakao je Milanović.

On je ocijenio neprihvatljivim dosadašnju praksu preglasavanja tamošnjih Hrvata u Predsjedništvu BiH, te najave dijela bošnjačkih stranaka da bi slično mogli da naprave i u Domu naroda.

Milanović sutra na poziv Sveučilšta u Mostaru stiže u prvu posjetu BiH otkako je izabran za predsjednika Hrvatske. Tokom posjete Milanović će održati predavanja studentima, sastati se sa rukovodstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH, te lokalnim zvaničnicima u Vitezu, Mostaru, LJubuškom, Livnu i Tomislavgradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana