Milanović: Nećemo prepucavanje s EU

Tanjug
Milanović: Nećemo prepucavanje s EU

Varaždin - Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao da “neće da se prepucava preko medija” i da “Hrvatska definitivno nije ni u kakvom ozbiljnom prekršaju” u odnosu na EU, prenosi Tanjug.

Komentarišući jučerašnju izjavu portparola potpredsjednika Evropske komisije Vivian Reding u vezi sa zakonom u javnosti poznatom kao “Leks Perković”, Milanović je kazao da “ne želi da se prepucava preko medija, ali da je izjava portparola da Hrvatska štiti komunističke zločince izuzetno nekorektna”.

On je, boraveći u Varaždinu, dodao da ga ova izjava podsjeća na stavove opozicije u Hrvatskoj, napomenuvši da se radi o problemu koji je neregulisan i u nekim zemljama EU.

- Mi se zalažemo za promjenu Ustava, a oni koji su najglasniji, to opstruišu. Vidjećemo ko je na kraju za kažnjavanje zločinaca, a ko nije - zaključio je Milanović.

Hrvatska je krajem juna donijela zakon, kolokvijalno nazvan “Leks Perković” kojim primjenu evropskog naloga za hapšenje ograničava na zločine počinjene poslije avgusta 2002. godine.

Zakonskim izmjenama onemogućeno je izručenje Josipa Perkovića, nekadašnjeg visokog zvaničnika jugoslovenske Službe državne bezbjednosti koja je organizovala i ubistvo odbjeglog hrvatskog preduzetnika Stjepana Đurekovića u Bavarskoj 1983. godine, a za kojim je njemačko pravosuđe raspisalo međunarodnu potjernicu još 2009. godine.

EK je zaprijetila i preduzimanjem mjera prema Hrvatskoj zbog neusklađenosti tih zakona, dok su hrvatski zvaničnici najavljivali njegovu promjenu za nekoliko nedjelja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana