Milanović: Mržnju i ovu vrstu straha nećemo dopustiti

Jutarnji list
Milanović: Mržnju i ovu vrstu straha nećemo dopustiti

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović u Banskim dvorima dao je izjavu za medije povodom incidenta kod Kistanja.

"Ozbiljne se stvari događaju u Hrvatskoj. Stranke desnice šire mržnju, čistu i destiliranu. Ljudi u crnim košuljama za koje ne znamo ko su i odakle dolaze govore na televiziji, rekao je Milanović u svojoj izjavi koju je sazvao radi incidenta u Kistanju.

- Znamo tko stoji iza tog incidenta, a sada podmuklo šuti. Mržnju i ovu vrstu straha ne dopuštamo, poručio je Milanović.

Milanović je jedan dio svog govora posvetio medijskom eksploatisanju njegove izjave da u je Hrvatskoj bio građanski rat 'za razliku od Finske'.

Obrušio se na novinare i način izvještavanja, optužio ih je da mu režu izjave te je najavio da će sada otvoreno kritikovati njih kao što oni kritkuju njega. Napomenuo je da on, za razliku od nekih, svoje medije nema. Rekao je i da ga je baš briga kako će prenijeti njegovu izjavu i da će ovoga puta biti direktan.

- Moji kolege u Saboru se nazivaju četnicima. Mi to nećemo dozovliti. Oko 250.000 građana ove države se pobunilo za vrijeme rata, no oni sada poštuju naš Ustav i za nas njihovo hrvatsko državljanstvo nije upitno, rekao je Milanović.

Nakon sukoba, prvo verbalnog a potom i fizičkog, između maloljetnika s područja Kistanja i učenika bogoslovije manastira Krka, u kojemu je povrijeđeno šest osoba , uprava bogoslovije u Krki najoštrije je osudila ničim izazvan napad na svoje štićenike te saopštila kako se nada da će počinioci biti izvedeni pred lice pravde i adekvatno kažnjeni.

"Uprava bogoslovije u Krki najoštrije osuđuje taj nemili događaj, jer on nije ničim izazvan. Brutalnim napadom na krčke bogoslove narušena je sigurnost i normalan rad naše bogoslovije", stoji u saopštenju objavljenom na stranicama Dalmatinske eparhije Srpske pravoslavne crkve.

Nazivajući incident "martovskim pogromom krčkih bogoslova", uprava bogoslovije u svojem saopštenju nadalje ističe da motiv može "jedino i isključivo biti vjerska i nacionalna mržnja", poručujući kako se najiskrenije nada da će nadležne državne institucije RH počinioce privesti pravdi i adekvatno kazniti. Iako napad doživljavaju kao veliko stradanje, ističu kako se kao pravoslavni hrišćani moraju moliti Bogu za počinioce tog zlodjela, "koje Hrvatsku ne vodi prema Evropi, nego prema najmračnijim razdobljima ljudske civilizacije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana