Milanović: “I Srbi i Hrvati na strani pravde”

Agencije
Milanović: “I Srbi i Hrvati na strani pravde”

Zagreb - U Drugom svetskom ratu učestvovalo je 300.000 boraca, i Srba i Hrvata, koji su bez kalkulacija stali na stranu dobra, ističe hrvatski premijer Zoran Milanović.

Osim toga, u Zagrebu se nizom manifestacija obeležilo 70. godina od pobjede nad fašizmom.

Na centralnoj manifestaciji u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu učestvovali su najviši državni zvaničnici, ali ne i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Zbog uklanjanja biste Josipa Broza Tita iz predsedničke rezidencije na Pantovčaku, Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA) odbio je njeno pokroviteljstvo nad tom svečanom akademijom, pa je Grabar-Kitarović odbila da dođe na skup.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović iz Socijaldemokratske partije (SDP) istakao je na početku svog govora, da, da nije bilo istarskih partizana - Istra ne bi bila Hrvatska.

“Ko to ne razumije, ne razumije Hrvatsku”, rekao je premijer.

On je naglasio da je u Drugom svetskom ratu protiv fašizma učestvovalo oko 300.000 boraca sa ovih prostora, i Srba i Hrvata, koji nisu kalkulisali ko će biti pobjednik, već su stali na stranu dobra – za pravdu, slobodu i ljudske vrednosti.

Milanović je dodao da je i sadašnja država stvorena u teškom ratu u kojoj je građanima pretilo porobljavanje, te da i oni koji su u tom ratu dali svoje živote zalužuju najdublje poštovanje.

“Oni koji ne shvataju koje su bile uloge Tita i (prvog predsednika Hrvatske Franje) Tuđmana, ne razumiju u kakvim se teškim situacijama i zavrzlama državnici nalaze u tako teškim vremenima. To su naši lideri, bolje od njih nemamo i s njima moramo živjeti, to je hrvatska istorija, pa kome krivo – kome pravo”, rekao je hrvatski premijer.

On je upozorio da u Evropi danas ponovo jačaju snage ksenofobije, neprijateljstva i isključivosti i završio govor porukom iz španskog građanskog rata „Neće proći” ('No pasaran).

Predsednik Sabora Hrvatske Josip Leko rekao je da je 9. maj jedan od najvažnijih datuma koji označava pobedu dobra nad zlom.

“Antifašizmom smo sačuvali slobodarsko lice hrvatskog naroda”, naglasio je Leko i poručio da se Hrvatska mora ponositi svojim antifašizmom.

Predsjednik SABA Franjo Habulin istakao je da i danas u Hrvatskoj ima onih koji ističu samo vjeru, naciju i porodicu kao jedine vrednosti i napadaju antifašizam kao komunistički zločin.

“Antifašizam nije ideologija, to je civilizacijska tekovina. Pitanje je kako bi izgledala Hrvatska da jojnisu bili vraćeni oteti teritoriji”, rekao je on.

Premijer i predsjednica u petak su prisustvovali svečanoj sednici Skupštine Istarske županije u Pazinu, kojom je obelježena 70. godišnjica pobede nad fašizmom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana