Milanović: Hrvatska povlači vojnike iz Sirije

Agencije
Milanović: Hrvatska povlači vojnike iz Sirije

Zagreb - Hrvatska povlači vojnike koji se nalaze na Golanskoj visoravni u misiji NATO-a, poručio je danas hrvatski premijer Zoran Milanović, prenose agencije.

Milanović je na današnjoj sjednici Vlade Hrvatske rekao da će to biti učinjeno zbog toga što je njihova bezbjednost ugrožena nakon pisanja “Njujork tajmsa” o hrvatskom naoružavanju sirijskih pobunjenika.

- U razgovoru s predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem inicirao sam povlačenje vojske s Golanske visoravni. Ono što je pisao “Njujork tajms” o naoružavanju sirijskih pobunjenika možemo demantovati koliko hoćemo, ali svi su već pročitali taj članak i naši vojnici nisu bezbjedni. Želimo da se oni vrate kući živi i zdravi - rekao je premijer.

Prije nedjelju dana, naime, analitičar portala NONj, internetskog medija na engleskom jeziku specijalizovanog za problematiku Bliskog istoka Majkl Vajz, objavio je kako su sirijski pobunjenici dobili puno oružja iz balkanskog rata, a priču je nastavio i “Njujork Tajms” ove sedmice.

Taj list, naime, tvrdi da je prodaja oružja dogovorena u Vašingtonu prošlog ljeta kada je tamo boravio jedan visoki hrvatski zvaničnik.

Predstavnik sirijske opozicije u Hrvatskoj Džamal Ašad je za Media servis rekao da se “priča o prodaji oružja podmeće” i da to čine “tiraninove tajne službe”.

- Od početka Arapskog proljeća Hrvatska nije prodavala oružje ni Saudijskoj Arabiji ni sirijskim pobunjenicima - naglasili su iz hrvatskih ministarstava spoljnih poslova i odbrane, s porukom da ostale spekulacije na tu temu ne zaslužuju komentar.

Ašad je, takođe, rekao da nema nikakvog razloga da se vjeruje da Hrvatska krši sankcije Evropske unije i da je slala oružje u Siriju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana