Milanović: Hrvati birali teži put 41. i 91.

Tanjug
Milanović: Hrvati birali teži put 41. i 91.

Sisak - U Brezovici kod Siska obilježen je Dan antifašističke borbe, u spomen na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941.

Tom prilikom predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je da je istorija učiteljica života, a premijer Zoran Milanović da su Hrvati uvijek bili na strani dobra.

Partizanski odred bio je prva naoružana antifašistička jedinica u Hrvatskoj i okupiranoj Evropi u Drugom svjetskom ratu.

Premijer je podsjetio da je Prvi sisački partizanski odred bio uglavnom sastavljen od Hrvata, ali u velikoj mjeri i Srba i ocjenio da je upravo ta veza hrvatskih komunista i srpskog naroda i dovela do toga da antifašistički partizanski pokret postane masovan i narodni, kao jedinstvo Hrvata i Srba u borbi za slobodu.

Naglasio je da je "to hrvatska historija", i da je moraju gledati "otvorenim očima" i o njoj otvoreno razgovarati, a svoju djecu i mlade ne indoktrinirati, nego ih tjerati da misle i postavljaju pitanja, prenijela je Hina.

"Dobro je moralo pobjediti zlo i Hrvati su uvijek bili na pravoj strani - na strani dobra, što naravno ne znači da su rođeni bolji, da su rođeni superiorniji, jer nisu. Ali, da su birali pravi put, da su birali teži put i 1941. i 1991. to je činjenica. Hrvatski put je bio teži put zadnjih stotinu godina i sve što smo dobili i zaradili, zaradili smo sami bez kredita, bez popusta, i na to imamo pravo", naveo je Milanović.

Kako je rekao, dugo im je trebalo da nauče osnovnu lekciju iz istorije i suživota "da živimo zajedno, da djelimo sudbinu zajedno, da je ovo država hrvatskog naroda u kojoj sve manjine, pa i najbrojnija srpska manjina, imaju sva prava, da poštuju ovu državu, da je vole, grade i njeguju".

Milanović smatra da su posljednjih stotinu godina Hrvatsku po značaju i uticaju u političkom životu obilježila tri čoveka - Stjepan Radić, Josip Broz Tito i Franjo Tuđman.

"Kome krivo, a kome pravo. Ono što je bilo 1945. ne može se upoređivati s onim što je bilo 1991. ili 2001. Svako dobronamjeran to zna, to će reći svojoj djeci, ali osnovna poruka ostaje - Hrvatska danas je moderna, demokratska država u kojoj vlada pravo, u kojoj vladaju prava svih njenih građana bez obzira na njihovu nacionalnost, bez obzira na njihovo rođenje", rekao je premijer.

Vijence u spomen-parku Brezovica položila je i Grabar Kitarović i podsjetila na onu staru "istorija je učiteljica života".

"Mora biti utemeljena na činjenjicama. Ovo mjesto simbolično sažima istoriju. Hrvatski komunisti su pokrenuli ustanak u Hrvatskoj protiv okupacije koju je podržavao ustaški režim. To su činjenice koje danas, 74 godine od događaja, moramo utvrditi bez spora", navela je Grabar Kitarović.

Antifašizam želimo da čuvamo, dodala je, "kao istorisjku vrijednost, komunizam ne, kao nijedan drugi totalitarni poredak".

"Govoreći o vrijednostima antifašizma potrebno je razlučiti opravdanu borbu protiv okupacije i totalitarnih ideologija fašizma i nacizma, te ustaških i četničkih zločina, od onoga što sav demokratski svijet odbacuje kao negativno naslijeđe totalitarne komunističke ideologije", rekla je predsjednica hrvatske države.

Naglasila je da hrvatski narod i svi građani Hrvatske moraju biti jedinstveni u želji za boljom i prosperitetnijom Hrvatskom.

"Onom Hrvatskom u kojoj nema nimalo mjesta nikakvoj mržnji, diskriminaciji, veličanju fašizma, totalitarizma i diktatura, onom Hrvatskom gdje se jednako poštuje i hrvatski narod i sve nacionalne manjine, u kojoj se ne govori mi ili oni, već se na istini, poštenju, patriotizmu i zajedništvu gradi bolja Hrvatska", zaključila je Grabar Kitarović.

Proslavi kod spomenika Prvom partizanskom odredu prisustvovale su i delegacije državnih institucija, stranaka i udruženja, složni u osudi fašizma i još prisutnoj, misli da je neko superiorniji od drugog, čemu se, kažu, treba odlučno suprotstaviti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana