Milanović: Biće ćirilice u Vukovaru

Agencije
Milanović: Biće ćirilice u Vukovaru

Zagreb - Hrvatski premijer Zoran Milanović odbacio mogućnost odlaganja uvođenja ćirilice u ravnopravnu službenu upotrebu u Vukovaru, prenose agencije.

On je poručio da je riječ o dobrim propisima koje je donijela HDZ-ova većina.

- Njihova primjena je pitanje pravne, ali i ispravne i uspravne države - rekao je Milanoviću Hrvatskom saboru odgovarajući na pitanje Zvonka Milasa (HDZ) da li će Vlada razmotriti odlaganje primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kako bi se odližilo i uvođenje ćirilice u Vukovaru.

- Vidite li vi drugo rješenje? - upitao ga je Milanović i podsjetio da je riječ o Ustavu i Ustavnom zakonu - propisima koje je donijela HDZ-ova većina.

Pravo manjina na ravnopravnu službenu upotrebu jezika i pisma u sredinama u kojima čine više od trećine ukupnog stanovništva ocijenio je "dobrim", ističući da je primjena tog prava pitanje države "koja je ista prema svim svojim građanima".

Milasa je pozvao da predloži svoje rješenje problema, ali i da to rješenje onda objasni članicama Evropske unije koje još nisu ratifikovale hrvatski pristupni ugovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana