Migranti zašivaju usta iz protesta

Agencije
Migranti zašivaju usta iz protesta

Đevđelija - Nekoliko migranata iz Irana, Kurdistana i Pakistana juče je zašilo sebi usta iglom i koncem zbog odluke makedonskih vlasti da im ne dozvole prolaz.

Time migranti žele da poruče da ne odustaju od svojih namjera da otputuju u neku od zemalja EU.

Jedan Iranac, koji je proglasio štrajk glađu, skinuo se do struka i zašio sebi usne, te sjeo ispred kordona makedonske interventne policije. Na pitanje gdje želi ići, 34-godišnji Hamid je rekao: "U bilo koju slobodnu zemlju u svijetu. Ne mogu se vratiti natrag. Objesiće me."

Najprije Slovenija, potom Makedonija, a onda i Srbija i Hrvatska prošle sedmice su odlučile da ne propuštaju "ekonomske migrante", dajući prednost onima sa ratom zahvaćenih područja.

Više izbjegličkih porodica, pretežno sa djecom i ženama, vratilo se u Atinu, ali pristižu nove.

Kako su objavili makedonski mediji, tokom nedjelje je u Makedoniju ušlo ukupno 5.797 migranata, što je rekord tokom proteklih mjeseci. Od 19. juna do ponedjeljka je izdato 276.306 potvrda, od čega 57.822 za djecu u pratnji roditelja, kao i još 14.758 za djecu koja putuju bez roditeljske pratnje.

U Odjeljenju za azil podneseno je pet novih zahtjeva državljana Avganistana, tako da od 19. juna ima ukupno 75 zahtjeva.

Makedonske vlasti prethodno su upozorile na opasnost od mogućih incidenata na granici s Grčkom, gdje je oko 1.000 "ekonomskih izbjeglica" blokirano.

Predsjednik Đorđe Ivanov izjavio je da postoji rizik od incidenata na kontrolnom punktu kod Đevđelije.

- Postoji velika opasnost od izbijanja sukoba između samih izbjeglica, ali i između izbjeglica i snaga bezbjednosti i lokalnog stanovništva - rekao je Ivanov.

Više od 1.000 izbjeglica koje su označene kao "ekonomske" nalazi se četiri dana na makedonsko-grčkoj granici. Većina njih dolazi iz Irana, Bangladeša i Pakistana.

Ivanov je rekao da te izbjeglice onemogućavaju pristup granici za 3.000 "ratnih" izbjeglica iz Sirije, Iraka i Avganistana.

U znak očaja u kojem se nalaze, mnogi od migranata su u nedjelju stupili u štrajk glađu. Na granici je raspoređen i veći broj grčkih policajaca, ali je protest ostao miran.

Zamjenik grčkog ministra unutrašnjih poslova Janis Muzalas obećao je da će do Atine besplatno biti prebačeni oni kojima nije dozvoljeno da uđu u Makedoniju.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava izražavaju zabrinutost zbog takvog pristupa i upozoravaju da se azil ne odobrava na osnovu nacionalnosti.

- Proglasiti celu naciju ekonomskim migrantima nije načelo priznato međunarodnim pravom. Reskiramo kršenje ljudskih prava i zakona o azilu - izjavio je Radoš Đurović, direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila sa sjedištem u Beogradu.

Od početka izbjegličke krize u Hrvatsku je ušlo 432.562 izbjeglica, saopštilo je juče Ministarstvo unutrašnjih poslova. (Agencije)

Slovenci strahuju od izbjeglica

Slovenci više strahuju za svoju bezbjednost od izbjegličkog talasa nego zbog terorističkih napada u Evropi, te otuda i podrška postavljanju zaštitne ograde na granici s Hrvatskom. Najnovije ispitivanje javnog mnjenja pokazalo je, naime, da se s odlukom Vlade o postavljanju ograde radi odvraćanja izbjegličkog talasa slaže 79 odsto ispitnih građana, dok je 21 odsto protiv. Anketa sprovedena prošle sedmice, nekoliko dana nakon terorističkog napada u Parizu, pokazala je da 58 odsto ispitanika smatra da se stepen bezbjednosti u Sloveniji zbog toga nije smanjio, dok 37 odsto smatra suprotno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana