Migranti na makedonsko-grčkoj granici štrajkuju glađu

Agencije
Migranti na makedonsko-grčkoj granici štrajkuju glađu

Đevđelija - Velika grupa migranata iz Irana, Pakistana i Bangladeša, koja na grčkoj strani granice čeka da uđe u Makedoniju, započela je štrajk glađu u improvizovanom kampu odbijajući hranu i vodu.

Oni odbijaju pomoć i ne žele da se vrate u Grčku, odakle ne prestaju da dolaze puni autobusi. Očekuje se oko 7.000 novih migranata i izbjeglica, javili su lokalni mediji.

Jedan Iranac pokušao je da izvrši samoubistvo vješanjem, ali ga je u tome spriječila policija. Granicu između Grčke i Makedonije nesmetano prelaze izbjeglice iz Sirije, Avganistana i Iraka.

Od prije tri dana Slovenija, Hrvatska, Srbija i Makedonija propuštaju samo izbjeglice iz ratom zahvaćenih zemalja, dok ekonomskim migrantima iz Irana, Pakistana, Maroka, Sudana, Konga, Alžira i drugih sjevernoafričkih zemalja nije dozvoljen ulazak.

Jedna fotografija koja je nastala na makedonsko-grčkoj granici privukla je veliku pažnju na društvenim mrežama. Fotograf je uhvatio intimni trenutak oca i sina koji bježe od rata, a fotografija je putem stranice "Humans of Refuge" obišla svijet.

Fotografija na kojoj sin mazi neutješnog oca u suzama raznježila je korisnike društvenih mreža. Otac koji jede obrok sjedeći na zemlji ne može da zaustavi suze dok sin pokušava da ga smiri.

Fotografija je nastala nakon vijesti da izbjeglice koje ne dolaze iz zemalja pogođenih ratom ne smiju u Makedoniju.

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je da se broj migranata stalno povećava.

Pravo na traženje azila jeste univerzalno pravo i ne treba da se odnosi samo na ljude iz zemalja pogođenih ratom, piše na stranici na kojoj je objavljena fotografija. Zatvaranje granica pred ljudima koji traže azil krši Ženevsku konvenciju i u isto vrijeme podstiče rasnu i nacionalnu diskriminaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana