Meteorolozi najavili eksploziju temperatura, sve će nas iznenaditi!

GS
Meteorolozi najavili eksploziju temperatura, sve će nas iznenaditi!

U svijetu meteorologije je čest slučaj da cikloni, naročito oni moćni i prepoznatljivi, dobiju ime, ali nije baš uobičajeno da ga dobiju anticikloni, kako je to slučaj s aktuelnim anticiklonom koji su nazvali "Zevs", a koji je, očekivano, proteklih dana zauzeo visoko mjesto među sadržajem servisa informisanja javnosti.

Kako i ne bi kad u srcu zime svjedočimo anticiklonu kakvog se avgust "ne bi postidio".

Anticiklon nije neuobičajena sinoptička pojava zimi, ali sibirski anticiklon, koji u naše područje donosi hladno i suvo zimsko vrijeme sa sjeveroistoka Evrope (kako joj i ime govori) i da, to je ona što "štipa za obraze".

Subjektivno ćemo se izraziti, ali objektivno naš stav potkrepljuju klimatološki podaci, svjedočimo jednoj zaista bezličnoj zimi koju su, za sada, obilježile neobično snažan azorski anticiklon (koji je inače obilježje ljetnog vremena) i aktuelni anticiklon "Zevs" koji će se zaista usidriti nad starim kontinentom i danima uticati na vrijeme i to u većem u većem dijelu Evrope.

Ne propitkujući prevrtljivost februara, naše prognoze su za ljubitelje zime i skijanja izrazito depresivne.

"Zevs" će ukrasti zimu Evropi gotovo u cijeloj prvoj trećini februara, a u iščekivanju zime, dočekaćemo - mini proljeće.

Da, dobro ste pročitali, mini- proljeće!

Uticaj "Zevsa" sa zapada Evrope će se nastaviti i u idućim danima, a prema vikendu očekujemo porast maksimalnih dnevnih temperatura vazduha koje bi za vikend u meteorološkom zaklonu mogle premašivati vrijednost od 15 stepeni.

U idućim danima ne treba očekivati dinamike u atmosferi, a jedino zimsko u Dalmaciji biće jutarnji minusi u Zagori i svježa jutra uz obalu u idućih nekoliko dana.

Do kraja sedmice, pa i početkom idućeg, ne da neće biti snijega u Zagori, već ga neće biti niti u najvišem dinarskom gorju, i ne da neće biti snijega, nego gotovo da neće biti ni padavina.

U srijedu i četvrtak će maksimalne temperature vazduha biti nešto skromnije, ali za vikend će one "eksplodirati".
Izdvojićemo još pojačanu naoblaku u četvrtak poslijepodne, ali nje će u nastavku sedmice biti sve manje, a i kad je bude, biće riječ o bezopasnoj visokoj i srednjoj naoblaci.

Dugoročne prognoze - gdje se sakrila zima?
Nakon analize vodećih evropskih i svjetskih prognostičkih modela, kroz glavu mi prolazi jedno pitanje - gdje se skrila zima?

U ovom trenutku gotovo da i ne postoji prognostički model koji signalizuje zimske aktivnosti u atmosferi u prvom dijelu februara pa da možemo reći - sačekajmo da se usaglase.
Za sve koji planiraju posjetu zimskim skijalištima u obližnjoj BiH u prvoj dekadi februara, ukoliko još postoji mogućnost da se predomislite i sačuvate novac za neka snježna vremena, preporučujemo vam da dobro razmislite...

Idući vikend "izlazi" nova dugoročna prognoza Evropskog centra za srednjoročnu prognozu vremena i nadam se da ćemo onda biti malo pametniji po pitanju povratka ili možda bolje reći (s obzirom da je nismo ni osjetili kako treba) dolaska zime, piše "Slobodna Dalmacija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana