Meteor iznad Hrvatske nije neuobičajena pojava,biće ih još

Tanjug
Foto: Fb

ZAGREB - Hrvatski astronomski savez saopštio je da sjajni meteor, koji je u subotu uveče osvijetlio nebo iznad Hrvatske, nije neuobičajena pojava, kretao se paralelno sa obalom srednje Dalmacije i ne isključuju mogućnost da će ovakvih pojava biti još.

Ovu nebesku pojavu zabilježile su kamere Hrvatske meteorske mreže, a Hrvatski astronomski savez je dobio i mnoge dojave od građana o proletu vatrene kugle negdje iznad srednje Dalmacije, prenijela je Hina.

Gledano sa Zvezdanog sela Mosor, vatrena kugla bila je sjajna poput mladog Mjeseca, dok je sa 270 kilometara udaljenog Jankovca njen sjaj bio značajno manji.

Rezultati obrade snimaka objašnjavaju da je pojava izazvana sporadičnim meteoroidom asteroidnog porijekla, koji je svoj svijetli let započeo na 91,8 kilometara visine nad tlom uz ulaznu brzinu od 20,6 kilometara u sekundi. Poslije leta od 6,8 sekundi meteor je prestao da svijetli na visini od 40,4 kilometara pri brzini od oko pet kilometara u sekundi, što ukazuje na to da nije preostalo ništa od izvornog materijala, dakle nema nikakvih mogućih meteorita, saopštio je Hrvatski astronomski savez, prenela je Hina.

Putanja meteora je bila paralelna s obalom srednje Dalmacije, tako da bi čak i da je nešto meteorita preostalo vrlo vjerovatno završilo u more.

Ovakve pojave nisu neuobičajene, i očekujemo da će tokom ljetnjih mjeseci biti još ovakvih dojava, kažu iz ovog saveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana