Meta Prištine su svi koji podržavaju opstanak Srba na Kosmetu

Srna
Foto: Sputnik

BEOGRAD- Vlasti samoproglašenog Kosova su protjerivanjem igumana manastira Devina voda poslale poruku da ni predstavnici srpske crkve nisu dobrodošli na Kosmetu i njihova meta su svi koji podržavaju i omogućavaju opstanak Srba na Kosovu i Metohiji - izvorištu identiteta srpskog naroda, izjavio je direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima iz regiona Arno Gujon.

"Jedini cilj je da Srbi odu", rekao je Gujon i ukazao da se, osim fizičkog, sada vrši i pravno nasilje nad Srbima, što je nešto nezamislivo i nešto što ne smije da se dopusti. 

On je istakao da je jasno da prištinske vlasti žele da onemoguće opstanak Srba na Kosovu ako se pogleda kome su ranije zabranjivale ulazak na Kosovo i koga su protjerale, a protjerale su predstavnike države Srbije, humanitarce i sada predstavnike srpske crkve. 

"To su tri stuba na kojima počiva srpski narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Gujon za Kosovo onlajn. 

Komentarišući posjetu međunarodne petorke Beogradu i Prištini, Gujon je rekao da očekuje da međunarodna zajednica uvažava šta se dešava na terenu i da odluke donosi na osnovu činjenica. 

"A te činjenice su poznate, znamo ko krši sve sporazume od 1999. do danas. Već 10 godina nema zajednice srpskih opština. Međunarodna zajednica ima svoj deo odgovornosti u tom nesprovođenju sporazuma i nadam se da će poručiti Prištini šta mora da poštuje. Nepoštovanje osnovnih ljudskih prava je i da početkom 21. veka Srbi žive u getu bez osnovnih sloboda - govora, mišljenja, kretanja. Nadam se da će petorka da poruči /premijeru samoproglašenog Kosova Aljbinu/ Kurtiju da mora da se ponaša na civilizovan način. Ipak smo u Evropi i ipak je 21. vek", istakao je Gujon. 

Gujon, koji je učestvovao na konferenciji o Kosovu i Metohiji u Vašingtonu, rekao je da srpska dijaspora potpuno razumije situaciju na Kosovu, kao i na koji način razmišljaju stranci. 

"U Americi ne znaju samo jezik, već poznaju i američki mentalitet. Predstavnici dijaspore će moći kao naši narodni ambasadori da ukažu na osnovna kršenja ljudska prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Bitno je što smo ih okupili u Vašingtonu. To je drugi put ove godine. To je veliki rad naše ambasade i mi ćemo zajedno nastaviti borbu za pravdu i istinu", naglasio je Gujon. 

On je podsjetio da je kada je Francuzima ranije govorio o tome šta se dešava na Kosovu i Metohiji uvijek ukazivao da se to dešava u blizini njihove zemlje, na svega 2.000 kilometara od Francuske. 

"U Beogradu to nije 2.000, već 350 kilometara. Svako može, a i mora makar jednom da obiđe Kosovo i Metohiju. Moj život je promenio susret sa Kosovom i Metohijom. Verujem da će promeniti život i pogled svakog Srbina iz Srbije ili dijaspore koji kroči na tlo Kosmeta. To je izvorište identiteta srpskog naroda", poručio je Gujon. 

Prištinska policija je bez ikakvog obrazloženja, po hitnoj proceduri, deportovala igumana manastira Devina voda kod Zvečana Fotija u Sjevernu Makedoniju. 

Iz Eparhije raško-prizrenske izrazili su najoštriji protest zbog ovog događaja bez presedana u kojem je dugogodišnji klirik Eparhije raško-prizrenske bez ikakvog jasnog obrazloženja deportovan sa zabranom povratka na Kosovo u narednih pet godina i sa poništenjem svih dosadašnjih dozvola za boravak. 

Iguman Fotije je u Eparhiji raško-prizrenskoj od 2004. godine. Za nastojnika manastira Devina voda imenovan je 2009. godine i od tada je u toj svetinji neprekidno obavljao monaške dužnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana