Mesić uporedio Srbiju s Njemačkom

Anadolija
Mesić uporedio Srbiju s Njemačkom

Zagreb, Sarajevo - Sve ambicije za stvaranje jedne imperijalne Srbije su doživjele svoj neuspjeh. Srbija se nije promijenila i mora da doživi katarzu, rekao je Stjepan Mesić.

Bivši predsednik Hrvatske i posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ rekao je u intervjuu za agenciju Anadolija, osvrćući se na pregovore između Srbije i Kosova, da je po tom pitanju stvar rješena, a da je samo pitanje kada će ona biti prihvaćena.

''Što se tiče odnosa Srbije i Kosova, mislim da je tu stvar rješena, tu je samo sada pitanje da li će cijela priča biti rješena u ovoj ili onoj rudni pregovora. Situacija je tamo rješena. Samo je pitanje kada će to biti. Jer ključ rješenja nije ni u jednoj svjetskoj instituciji. Ključ rješenja je u Beogradu. Da Beograd shvati da je Kosovo država, da se iz toga više ne može. Sve ambicije za stvaranje jedne imperijalne Srbije su doživjele svoj neuspjeh. Jednostavno treba priznati činjenično stanje i rješavati pitanje građana srpske nacionalnosti kao i u drugim suverenim državama svijeta. Dakle, da bude zaštićeno njihovo kulturno dobro, njihov identitet, i to je sve'', istkao je bivši predsjednik Hrvatske.

On takođe kaže da se Srbija nije mnogo promjenila.

''Ne, ona još nije... U tome i jeste cijeli problem. Srbija nije doživjela katarzu, za razliku od, recimo, Njemačke. Njemačka je najkulturnija nacija u Evropi, najobrazovanija nacija, zemlja koja poslije Prvog svjetskog rata nije imala nepismenih. Krenula je u neostvariv cilj, imala je velike žrtve i kasnije doživjela katarzu. Njemačka je doživjela katarzu i danas prednjači u demokratizaciji i u razvoju, u ujedinjavanju Evrope. Srbija nije doživjela katarzu. Srbija je optužila Miloševića, ali ne za to što je išao u rat, već zato što nije ostvario ratne ciljeve'', odlučan je Mesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana