Mesić: Ne mogu me ukinuti ni Sabor, ni Vlada

Agencije
Mesić: Ne mogu me ukinuti ni Sabor, ni Vlada

Zagreb - Most je donio iznenađujuću odluku da drastično sreže iznos koji država svake godine daje za rad kancelariji bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića.

Njihova ideja je da se bivšem predsjedniku uzme 600.000 kuna (80.000 evra) i taj novac namijeni civilnim invalidima. Tako bi Mesićevoj kancelariji ostalo 177.819 kuna (23.000 evra) iz državnog budžeta, dok bi se budžetska stavka za civilne invalide s trenutnih 22,3 miliona povećala na 22,9 miliona kuna. Ova odluka nije se svidjela Mesiću koji je odmah reagovao otvorenim pismom.

Nekadašnji hrvatski predsjednik ocijenio je juče prijedlog za smanjenje budžeta njegove kancelarije kao perfidan, ali u isto vrijeme i savršeno proziran pokušaj ukidanja te kancelarije a da se, kako kaže, to ipak ne učini.

On je poručio da ne treba zaboraviti činjenicu da je on posljednji aktivni pripadnik iz samoga vrha one generacije koja je otvarala vrata demokratiji u Hrvatskoj, te da kao takav smeta onima koji danas, kako kaže, na očigled svih dovode tu demokratiju u pitanje.

On ističe da je od prestanka obavljanja predsjedničke funkcije, učestvovao na brojnim međunarodnim skupovima, susreo se s velikim brojem što bivših, što aktuelnih svjetskih državnika i održao niz predavanja u inostranstvu.

Naveo je i da Kancelarija bivšeg predsjednika nije njegova nego institucija koja treba da služi bivšim šefovima države, bez obzira ko oni bili.

- Boriti se protiv mojih uvjerenja, u prvom redu protiv čvrste privrženosti antifašizmu, praktičnim ukidanjem te kancelarije, jalov je pokušaj. Jer, mene ni Sabor, ni Vlada ne mogu ukinuti. Dok sam živ, smatraću svojom obavezom da radim na korist zemlje kojoj sam imao čast deset godina biti na čelu - naveo je Mesić.

Prijedlogom budžeta za ovu godinu nova hrvatska vlast traži da se troškovi Kancelarije bivšeg predsjednika Stjepana Mesića smanje za 600.000 kuna.

Most

Most je obrazlažući odluku o drastičnom smanjenju novčane podrške kabinetu bivšeg predsjednika naveo da su civilni invalidi godinama nepravedno zanemarivani te se za njih nije našao adekvatan iznos u budžetu.

- Ova odluka donesena je u svrhu izjednačavanja njihovih prava s pravima ostalih stradalnika proteklog rata - naveo je Most na "Fejsbuku".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana