Mekejn: Integracija u NATO - svijetla tačka u turbulentnom svijetu

Srna
Mekejn: Integracija u NATO - svijetla tačka u turbulentnom svijetu

Podgorica - Ulazak Crne Gore u NATO i njena predstojeća integracija u EU su svijetla tačka u turbulentnim dešavanjima u svijetu, rekao je američki senator Džon Mekejn na sastanku sa predsjednikom crnogorske Vlade Duškom Markovićem u Podgorici.

 Marković je naveo da ratifikovanje Protokola o pristupanju NATO-u i potpisivanje od predsjednika SAD Donalda Trampa predstavlja verifikovanje reformi koje je Crna Gora sprovodila prethodnih godina.

On je rekao da će Crna Gora i dalje raditi na ispunjavanju obaveza iz članstva u Alijansi, u prvom redu obaveze izdvajanja dva odsto BDP-a za odbranu.

"Dodatno, jačaćemo institucije i nastaviti mjere kojima će biti smanjeni javni dug i deficit, ali neće ugroziti šanse za razvoj i ambijent privlačan za investicije", naveo je Marković.

Sagovornici su se saglasili da je situacija u regionu zapadnog Balkana ozbiljna, u kontekstu bezbjednosti i stabilnosti, te da je za očuvanje mira i prosperiteta zemalja važno da EU i SAD budu snažno prisutne na zapadnom Balkanu.

Crnogorski premijer ocijenio je da vrata EU moraju biti otvorena za zemlje aspirante, jer je politika proširenja u suštini politika mira i stabilnosti na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana