Medved: Srbija nema nikakve dokaze protiv hrvatskih pilota

Tanjug
Foto: Agencije

ZAGREB- Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved tvrdi da Srbija podizanjem optužnica protiv hrvatskih pilota pokušava da promijeni karakter akcije Oluja, što, kako kaže, neće proći, i ponovo poručuje da će Hrvatska zaštititi sve hrvatske branitelje, generale, oficire i pilote.

"Teza vezana za pokušaje promjene karaktera Vojno-policijske operacije Oluja neće proći", tvrdi Medved pozivajući se na odluku haškog tribunala da je to, kako kaže, bila legitimna akcija kojom je Hrvatska oslobodila svoju teritoriju koja je bila pod "okupacijom JNA".

Medved je u Sunju na obilježavanju 31. godišnjica vojno-policijske akcije "Brđani 91." ponovio da je optužnica Srbije politički motivisana.

Medved tvrdi da "Srbija nije smogla snage da se suoči se sa svojom prošlošću, s ulogom pokretača agresije na Hrvatsku, potom na BiH, a nakon toga i na Kosovo".

S druge strane, prema njegovim riječima, Hrvatska je vodila "pravedan, odbrambeni i oslobodilački Domovinski rat".

Medved kaže da je u stalnom kontaktu sa optuženim pilotima i najavio je da će ove sedmice održati sastanak na kome će, kako dodaje, analizirati sve što se događa.

Potvrdio je da Hrvatska do danas nije primila nikakvu informaciju vezanu uz proces koji se vodi u Srbiji.

Kaže da je iz medija saznao i za najavu krivičnih prijava protiv admirala Davora Domazeta Loše, brigadira Ilije Maričića, pomoćnika načelnika Glavnog štaba za upotrebu Ratnog vazduhoplovstva generala Pavla Miljavca.

Medved je ponovio da će Hrvatska zaštiti, kako kaže, sve hrvatske generale, sve hrvatske branitelje, sve hrvatske oficire.

"Zaštitićemo ih čvrsto, onako kako su branitelji odbranili i oslobodili Hrvatsku - tako će vlada na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem čvrsto stati u zaštitu istine i dostojanstva Domovinskog rata, kao i svih branitelja", naveo je Medved.

Medved smatra da Srbija nema nikakve konkretne dokaze protiv hrvatskih pilota već kroz optužnice pokušava sve poteškoće s kojima se suočava - posebno onim vezanim za Kosovo i Metohiju da preusmjeri na Hrvatsku kako bi izmenila karakter Domovinskog rata.

"To im neće uspjeti, Domovinski rat je najsnažniji temelj samostalne i suverene Hrvatske i na tom tragu ćemo nastaviti da radimo", naveo je.

Apelacijski sud u Beogradu potvrdio je optužnicu Tužiteljstva Srbije za ratne zločine protiv pripadnika HRZ-a Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića.

Oni se terete da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana