Medved: Operacija „Bljesak” bila jasna poruka da ćemo sprovesti i „Oluju"

Tanjug
Medved: Operacija „Bljesak” bila jasna poruka da ćemo sprovesti i „Oluju"

ZAGREB - Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar branitelja Tomo Medved poručio je danas, povodom obilježavanja 28. godišnjice vojno-policijske akcije „Bljesak“, kada je sa područja zapadne Slavonije protjerano najmanje 15.000 Srba, da „ona ostaje trajno zabilježena u kolektivnoj svjesti hrvatskog naroda“.

-Nakon gotovo pet godina okupacije zapadne Slavonije, 1. maja 1995. hrvatska vojska i policija pokazala je da je spremna da oslobodi svaki pedalj okupirane zemlje. Bila je to jasna poruka da ćemo tri mjeseca poslije sprovesti i (vojno-policijsku akciju) „Oluja“ - rekao je Medved novinarima u Okučanima.

On je rekao da operacija Bljesak ostaje trajno zabilježena u kolektivnoj svjesti hrvatskog naroda kao, kako je naveo, “operacija koju su branitelji, pobjednička hrvatska vojska sa policijom, sprovela po modernim oblicima ratovanja i u najkraćem mogućem vremenskom periodu oslobodila prostor i omogućila povratak prognanima povratak u svoje domove”.

On je rekao i da je „zadatak danas čuvati vrijednosti Domovinskog rata, iskazivati zahvalnost i poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima, graditi odnos prema njima onakav kakav zaslužuju“. Ministar odbrane Mario Banožić je kazao da je u toj operaciji prije 28 godina,“ za manje od 32 sata oslobođeno više od 500 kilometara kvadratnih“, kako je kazao, “okupirane teritorije, čime je uveden mir u zapadnu Slavoniju”.

-Na ovaj način iskazana je želja za daljom borbom i oslobađanjem hrvatske države od svega što je u tom trenutku bilo suvišno na ovom prostoru, što je unosilo nemir ne samo za Hrvatsku nego i za cijelu Evropu - istakao je Banožić, prenijeli su hrvatski mediji. Na obilježavanju godišnjice vojno-policijske akcije Bljesak u Okučanima učestvuju predsjednik i vrhovni komandant Oružanih snaga Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsjednik sabora Gordan Jandroković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana