Medojević: Odgovornost za šverc na Krivokapiću i Abazoviću

Tanjug
Foto: Pogled.me

PODGORICA - Lider Pokreta za promjene, članice Demokratskog fronta, Nebojša Medojević prozvao je danas odlazećeg premijera Zdravka Krivokapića i potpredsjednika vlade u tehničkom mandatu i aktuelnog mandatara Dritana Abazovića da su odgovorni za intenziviranje šverca kokaina i cigareta.

Medojević je poručio da je za vreme vlade Krivokapića i Abazovića, koji je i koordinator sektora bezbjednosnih službi, intenziviran šverc kokaina i cigareta uprkos intenziviranog međunarodnog pritiska, posebno od strane SAD i Velike Britanije.

"Pored objektivne političke odgovornosti, mora se konstatovati i jasan nedostatak političke volje da se u Crnoj Gori pokrenu postupci protiv šefova ovih kriminalnih organizacija. I pored činjenice da je Evropol dostavio našoj policiji i SDT, preko dva biliona poruka koje su šefovi i članovi ovih kriminalnih organizacija razmijenili preko aplikacije SKY, niko od tih mafijaša nije uhapšen niti optužen", naveo je Medojević i još jednom pozvao Abazovića da vrati mandat za sastav nove vlade koji mu je, kako je rekao, protivustavno i nelegitimno dao upravo "don crnogorske mafije".

Vraćanjem mandata Abazović bi, kaže, otvorio ustavnu mogućnost za formiranje tehničke vlade za pripremu izbora, na koju "narko mafija i duvanska mafija neće imati uticaj".

Ta činjenica, ističe, otvara osnovanu sumnju da su Krivokapić i Abazović namjerno propuštali da preduzmu neophodne aktivnosti i reforme koje bi dovele do stvaranja političkih, pa onda i institucionalnih, pretpostavki za procesuiranje odgovornih za ovaj teški kriminal.

Medojević navodi da osnovano sumnja da su aktivnosti Krivokapića i Abazovića bile motivisane konkretnom materijalnom koristi ili ucenama od mafije.

"A najverovatnije i jedno i drugo. Strah od mafije i nezajažljiva ljubav prema novcu od Krivokapića i Abazovića su napravili saučesnike ovih transnacionalnih kriminalnih organizacija i oni su svojim nečinjenjem, u suštini obezbjeđivali logistiku i povoljno sistemsko okruženje za intenziviranje šverca", naveo je Medojević.

Ističe da suočeni sa nedostatkom političke volje, znanja, hrabrosti Krivokapića i Abazovića da iskoriste međunarodnu podršku i informacije i materijalne dokaze koje su dobijali od partnerskih službi, međunarodni faktor je preko svojih medija iskoristio da plasira dokaze protiv visoko pozicioniranih članove kriminalnih organizacija u institucijama vlasti.

"Prva na redu je Vesna Medenica koja je skoro 20 godina bila prva ličnost crnogorskog tužilaštva i pravosuđa, za koju su objavljeni dokazi o njenoj direktnoj umješanosti u šverc kokaina, cigareta, pružanja pomoći opasnim kriminalcima i ko zna još kojim najtežim krivičnim djelima", napisao je Medojević na Fejsbuku.

Za očekivati je, ističe, da se objavljivanje dokaza o umješanosti velikog broja visokih funkcionera ANB, policije, tužilaštva, sudova, vlade, DPS i satelitskih stranaka pojavi u dokazima dobijenim od Evropola.

"Medijski i politički pritisci koji će dolaziti sa strane, i ćutanje i blokada političkih procesa povaćati tenzije i nestabilnost u zemlji", kaže Medojević i dodaje da će koalicija Abazovića i lidera SNP Vladimira Jokovića sa mafijom i formiranje kokainske i duvanske vlade samo dodatno pogoršati situaciju.

"Državna mafija, koju je formirao DPS, će preko svoje vlade nastaviti da blokira neophodne reforme i privođenje pravdi ovih opasnih kriminalaca", napisao je Medojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana