Mediji: Hrvatska odbila nastavak školovanja tri kandidata Vojske Crne Gore

Tanjug
Mediji: Hrvatska odbila nastavak školovanja tri kandidata Vojske Crne Gore

ZAGREB/PODGORICA - Hrvatska je odbila molbu tri kandidata Vojske Crne Gore da nastave školovanje na vojnim obrazovnim institucijama te države, potvrđeno je u Ministarstvu odbrane Hrvatske.

„Ministarstvo obrane je donijelo takvu odluku, a o budućoj saradnji na tom području saopštićemo  kad za to dođe vrijeme”, rečeno je iz ovog resora za Radio Slobodna Evropa (RSE). Nije navedeno, kažu, da li su ovi kandidati odbijeni zbog usvajanje Rezolucije o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Mauthauzen i Dahau u Skupštini Crne Gore 28. juna ove godine..
    
Odbijena su, piše RSE, dva kadeta Vojske Crne Gore koja su nastavak školovanja planirali na Hrvatskom vojnom univerzitetu, a negativan odgovor je dobio i jedan kandidat za Hrvatsku ratnu školu.
    
RSE podsjeća da Crna Gora nema vojne škole zbog čega se kadar školuje na inostranim vojnim akademijama u Hrvatskoj i drugim državama regiona, kao i u Grčkoj, Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama…
    
Napominju da je odbijenica za školovanje crnogorskog vojnog kadra u Hrvatskoj dolazi mjesec dana nakon što je zvanični Zagreb dva crnogorska visoka funkcionera i jednog poslanika proglasio personama non grata.
    
Hrvatska je notom upućenom 25. jula ambasadi Crne Gore u Zagrebu, saopštila da su Andrija Mandić, predsjednik Skupštine Crne Gore, Milan Knežević državni poslanik i Aleksa Bečić potpredsjednik Vlade proglašeni nepoželjnima u Hrvatskoj.
    
Ministarstvo odbrane Crne Gore se ovim povodom nije oglašavalo i nije poslalo odgovore na pitanja koja im je uputio RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana