MCP: Zabrana ulaska igumanu Danilu nastavak obračuna sa crkvom

Srna
MCP: Zabrana ulaska igumanu Danilu nastavak obračuna sa crkvom

PODGORICA- Mitropolija crnogorsko-primorska osudila je zabranu ulaska u Crnu Goru igumanu manastira Dajbabe arhimandritu Danilu, te ocijenila da je neprihvatljivo to što je Agencija za nacionalnu bezbjednost kao razlog navela da iguman Danilo predstavlja opasnost po Crnu Goru.

"Podržavamo svaku aktivnost nadležnih organa na poboljšanju bezbjednosti građana Crne Gore, ali uvjereni u nepravednost ovakvog postupanja prema ocu Danilu, iskoristićemo sve vrste institucionalnih mehanizama da dokažemo da se u konkretnom slučaju radi o parodiji zaštite nacionalnih interesa i brutalnom obračunu sa Crkvom", saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Iz Mitropolije naglašavaju da je iguman Danilo dosadašnjom dugogodišnjom službom pokazao da ga ne interesuje politika i da se kod njega nikad nije moglo primijetiti neprijateljstvo prema Crnoj Gori.

On je, naprotiv, pokazao ljubav prema našem narodu, zbog čega je kao duhovnik veoma voljen i uvažen od svih pravoslavnih vjernika, saopšteno je iz Mitropolije.

"Zaključak je sljedeći: čim su dijelovi bivšeg režima opet došli u situaciju da nastave svoje anticrkveno, nezakonito i diskriminatorno djelovanje u odnosu na pravoslavno sveštenstvo i monaštvo – tu su priliku iskoristili. Nažalost, zloupotrebljavajući državne bezbjednosne institucije", navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske poručili su da Srpska pravoslavna crkva i njene eparhije u Crnoj Gori i u vremenima gonjenja istrajavaju na Hristovom putu, držeći se Njegove istine, pravde i ljubavi prema svima, pa i prema svojim neprijateljima.

Igumanu Manastira u Dajbabama arhiumandritu Danilu /Išmatovu/ zabranjen je ulazak u Crnu Goru i on je vraćen sa graničnog prelaza, potvrđeno je ranije danas Srni iz crkvenih izvora. On je prije nekoliko dana napustio Crnu Goru, a sinoć je htio da se vrati, što mu crnogorska pogranična policija nije dozvolila.

Arhimandrit Danilo Išmatov rođen je 7. maja 1962. godine u Iževsku u Rusiji.
Diplomirao je na Akademiji umjetnosti u Moskvi 1990. godine i na Pravoslavnom Univerzitetu Svetog Jovana Bogoslova u Moskvi 2004. godine. Magistrirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 2008. godine.

Postavljen je za starješinu manastira Dajbabe 9. februara 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana