Matarela: Uključiti zemlje Zapadnog Balkana u zajedničko rješenje krize sa Evropskom unijom

Tanjug
Foto: Tanjug

SKOPLjE- Italijanski predsjednik Serđo Matarela izjavio je danas u Skoplju da u Evropskoj uniji treba pronaći mehanizam za uključivanje zemalja Zapadnog Bakana u iznalaženju rješenja za prevazilaženja zajedničke energetske krize.

Matarela je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, rekao da kriza sa nezamislivim i velikim poskupljenjem energenata zabrinjava građane i privredu, kao i da kompromituje njihov način funkcionisanja. Italija je, rekao je, prije četiri mjeseca predložila EU da odredi maksimalnu cijenu za gas a neke zemlje su se tek sada uvjerile da je to neophodno.

"Da je prihvaćen naš prijedlog prije četiri mjeseca bile bi izbjegnute neke posljedice", rekao je Matarela i dodao:

"Moramo ići dalje. Moramo se suočiti sa nekim hitnim pitanjima u EU. Zato moramo zaštititi građane i privredu od spekulacija, političkih i finansijskih".

Istakao je da nastale probleme nijedna država ne može sama da riješi.

"Zato, moramo da pronađemo mehanizme u EU koji bi trebalo da uključe zemlje Zapadnog Balkana u ovu zajedničku borbu za izlazak iz zajedničke krize i pronalaženje rješenja vezana za gas", rekao je Matarela.

U rješenja bi, istakao je, trebalo bi uključiti i umanjenje posljedica poskupljenja.

"Evropa bi vrlo brzo trebalo da radi na alternativnim rješenjima u odnosu na gas koji dolazi iz Rusije. Dakle, treba da radi na alternativnim energijama i treba da pronađe samostalna rješenja", rekao je predsjednik Italije, prenijeli su skopski mediji.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana