Maslenjikov: Odnosi sa Moskvom prinose se kao žrtva za pristupanje EU

Srna
Foto: Agencije

PODGORICA- Ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenjikov ocijenio je da se odnosi sa Rusijom faktički prinose kao žrtva budućnosti i dalekoj perspektivi stupanja u EU.

"Nade da će se ti odnosi možda popraviti nekada kasnije i već sa pozicije člana EU očigledno su naivne", naveo je ruski ambasador.

Maslenjikov ističe da su nerealni i pokušaji nekih ovdašnjih političara da spekulišu situacijom u Ukrajini kako bi ubrzali prijem Crne Gore u EU.

On je naveo da informacija o prekidu diplomatskih odnosa Moskve i Podgorice predstavlja propust crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova i upozorio da je nenamjernom greškom mogla da se izazove najveća kriza u odnosima dvije zemlje u posljednjih 15 godina.

Maslenjikov je podsjetio da je na "Tviter" nalogu Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore 18. aprila objavljeno da je Podgorica prekinula diplomatske odnose sa Moskvom, da bi potom na društvenim mrežama uslijedilo izvinjenje zbog "grubog propusta u ranije objavljenom saopštenju".

On je naveo da je ruska Ambasada juče dobila uzvratnu notu crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova u kojoj se navodi da Crna Gora nije prekidala diplomatske odnose sa Rusijom.

"Cjelokupna situacija pokazuje da Podgorica, u svom nastojanju da se uskladi sa spoljnopolitičkim kursom EU mora biti očigledno pažljivija i po pitanju toga šta radi i šta govori", naveo je Maslenjikov.

On ističe da je loše to što je za posljednjih osam godina, tokom kojih se Podgorica pridružuje antiruskim koracima EU, u bilateralnim odnosima nastala takva situacija u kojoj se takva greška, uopšte, ispostavila kao moguća i da Moskva za to nije kriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana