Maslenikov: U Crnoj Gori nema rusofobije

Srna
Maslenikov: U Crnoj Gori nema rusofobije

PODGORICA- Ruski ambasador Crnoj Gori Vladislav Maslenikov rekao je da u toj zemlji nema rusofobije kakva postoji u mnogim zemljama EU niti znakova ukidanja ruske kulture, saopšteno je iz Ambasade Rusije u Podgorici.

Maslenikov je rekao da je crnogorska Vlada usvojila sankcije prema Rusiji zbog sukoba sa Ukrajinom iz trećeg pokušaja.

-Odluka im nije bila laka. Sigurno je to bio pritisak iz EU i SAD. To, naravno, nije ohrabrujuće, pogotovo nakon što smo prošle godine sa Vladom Zdravka Krivokapića uspjeli postići određeni pomak u bilateralnim odnosima, koji su prije niz godina bili zamrznuti. I nismo mi krivi - rekao je Maslenikov.

Ruski ambasador je za TV "Rusija 24" istakao da se, za razliku od zvaničnika, prijateljski odnos naroda u Crnoj Gori prema Rusiji nije promijenio.

-Proteklih mjesec dana bio sam na koncertima na kojima se izvodila muzika Čajkovskog. U nekoliko crnogorskih gradova igrale su se predstave Sankt-peterburškog pozorišta Briantsev. U Crnoj Gori je prije mjesec dana bilo incidenata na primorju, a u pitanju je vandalizam kada su oštećeni automobili sa ruskim tablicama. Ali, rusofobije, kao u mnogim zemljama EU, u Crnoj Gori nema - istakao je Maslenikov.

Prema njegovim riječima, istorija odnosa ruskog i crnogorskog naroda traje više od vijeka.

-Ti odnosi su prošli test vremena. Neki lokalni mediji su protiv Rusije, ali mi u Ambasadi dobijamo poruke podrške Rusiji od običnih građana putem mejla i slično, na čemu smo, svakako, zahvalni. U Podgorici su u više navrata, i u drugim gradovima Crne Gore, održani skupovi solidarnosti sa Rusijom - podsjetio je Maslenikov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana