Maroviću 22 mjeseca zatvora

Agencije
Maroviću 22 mjeseca zatvora

Podgorica - Viši sud u Podgorici usvojio je juče sporazum o priznanju krivice koji je bivši predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović postigao sa tužilaštvom, a prema kojem pristaje na kaznu od 22 mjeseca zatvora i novčanu kaznu od 50.000 evra.

Prema ovom sporazumu, bivši funkcioner vladajućeg DPS-a je dužan i da državi Crnoj Gori vrati 1,1 milion evra.

U ovom sporazumu on je optužen za predmete "Donji bulevar", "Seoski put u naselju Krapina", "Kopirajt" i "Properti investment".

Na sajtu Višeg suda navodi se da je sporazum o priznanju krivice zaključen između Specijalnog državnog tužilaštva i Marovića zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja, izvršenog na organizovan način i produženog krivičnog djela prevara, izvršenog na organizovan način.

Protiv tog rješenja Marović, koji je visoki funkcioner Demokratske partije socijalista, može da uloži žalbu u roku od tri dana.

- Nakon što rješenje o usvajanju sporazuma o priznanju krivice postane pravosnažno, sud će najkasnije u roku od tri dana donijeti presudu kojom se optuženi proglašava krivim u skladu sa usvojenim sporazumom - navedeno je na sajtu Višeg suda.

Nakon ročišta održanog 1. septembra Marović je izjavio da je samo on kriv za situaciju u kojoj se našao te da za krivična djela nisu krivi ni njegova porodica, niti stranka DPS.

Marović je potpisao dva sporazuma o priznanju krivice za ukupno osam slučajeva, zbog namještanja poslova određenim kompanijama prilikom ugovaranja gradnje Donjeg bulevara u Budvi, puta u selu Krapina, gradnje kolektora u Bečićima, kao i za slučajeve "Properti investment", "Kopirajt", "Prijevor", "Jaz" i "Ti kju Plaza". Označen je kao organizator kriminalne grupe.

Cijela porodica umiješana u afere

Zbog malverzacija prilikom prodaje opštinskog zemljišta u Budvi prošle godine je uhapšena i kćerka Svetozara Matovića Milena, a nekoliko mjeseci kasnije i njegov sin Miloš. Zbog sumnje da je oštetila budžet opštine, ranije je bila privedena i punica Miloša Marovića Dragica Popović, a prošlog mjeseca je sporazum o priznanju krivice za nekoliko afera u Budvi potpisao i Marovićev brat Dragan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana