Marovićevog partnera Polonskog, Rusija traži zbog milionske prevare

Vijesti.me
Marovićevog partnera Polonskog, Rusija traži zbog milionske prevare

Podgorica - Tverski sud u Moskvi naredio je hapšenje Sergeja Polonskog optuženog za prevaru velikih razmjera, prenose “Vijesti.me”.

Istražitelj Ministrastva unutrašnjih poslova Oleg Siljničenko kazao je da se biznismen nalazi u Izraelu i da odbija da se pojavi pred Istražnim komitetom Ruske Federacije,.

Advokat Polonskog Dijana Tatosova tražila je da sud odloži ročište, pošto je njen klijent u utorak pozvan u Ministarstvo unutrašnjih poslova Izraela na razgovor o dobijanju državljanstva.

Pošto je saslušao argumente strana u postupku, sudija je naložio hapšenje Polonskog, koji je prije nekoliko godina bio glavni investitor u Crnoj Gori i poslovni partner dijela crnogorskih funkcionera na čelu sa Svetozarom Marovićem.

Osim toga, on je objavio i međunarodnu potjernicu za biznismenom.

Agencija navodi da je u Nacionalni centralni biro Interpola MUP-a Rusije već stigla informacija pravosudnih organa Izraela da Polonski živi na teritoriji te države, u koju je ušao s turističkom vizom sa važenjem do 27. septembra ove godine.

- Nadležni organi traže informaciju o namjerama ruskih pravosudnih organa o pomenutom. U slučaju da sud tako zatraži, biće započeta procedura ekstradicije Polonskog u Rusiji - saopštili su u Ministarstvu.

Advokat Polonskog strahuje da Rusija od Izraela može zatražiti ekstradiciju njenog klijenta.

Ona je saopštila da će sljedećih dana uložiti žalbu na jučerašnje rješenje Tverskog suda.

- Hapšenje je bilo očekivano i mi smo znali da druga mjera neće biti izabrana - kazala je Tatasova.

U jesen 2012. u Rusiji je podignuta optužnica zbog prevare velikih razmjera protiv neidentifikovanih radnika kompanije “Miraks Grup”, čiji je osnivač Polonski.

Istraga navodi da su u periodu od 2007. do 2009. oni inicirali sklapanje predugovora o kupoprodaji stanova u stambenom kompleksu “Kutuzovska milja” (koji je tada bio u izgradnji), a koji nisu odgovarali utvrđenoj projektnoj dokumentaciji.

Početkom avgusta ove godine Polonski je izjavio da je spreman da sarađuje sa istražnim organima.

- Sergej Polonski izražava duboko razočaranje postupcima Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije. On je insistirao i još insistira na objektivnoj istrazi i pozivanju na odgovornost svih koji su nezakonitim putem preuzeli kompaniju i aktive grupe Potok, i spreman je, u tom cilju, na punu saradnju sa istražnim organima - piše u saopštenju pres-službe Polonskog, objavljenom na “Fejsbuku”.

Švajcarci ga gone za pranje novca od kriminala

Predstavnik ruskog MUP-a precizirao je da se poslovima optuženog ne bave samo ruski pravosudni organi.

- Dobili smo pisma iz Interpola da se o Polonskom u Švajcarskoj sprovodi istraga u vezi legalizacije prihoda stečenih kriminalnim radnjama - rekao je Oleg Siljničenko.

Polonski, koji važi za jednog od poznatijih ruskih tajkuna, i još dojica Rusa prošle godine su uhapšeni i optuženi u Kambodži zbog prijetnji nožem i zatvaranja posade broda na kojem su se nalazili.

Polonski je crnogorskoj javnosti poznat kao vlasnik “Miraks grupe”, koja je pokrenula gradnju vila na brdu Zavala u Budvi.

Pošto su probijeni rokovi za završetak radova na Zavali, koji su 2009. prekinuti, početkom oktobra 2011. nastavila ih je građevinska kompanija “Montera” uz odobrenje i podršku Udruženja kupaca vila (AMIA).

Polonski, za koga se vjeruje da ima poslovne interese u Kambodži, je trgovac nekretninama, poznat po ekstravagantnom ponašanju. Poznat je i i po tome što ga je pesnicom udario ruski milijarder i bivši agent KGB Aleksander Lebedev tokom jedne prepirke u ruskom tok šou septembra 2011.

Posao Polonskog je većim dijelom propao nakon izbijanja svjetske ekonomske krize 2008. što ga je primoralo da odustane od gradnje Federalne kule u Moskvi, za koju se nadao da će biti najviša zgrada u Evropi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana