Markovdanska litija prošla Podgoricom

Srna
Markovdanska litija prošla Podgoricom

PODGORICA - Podgoricom je večeras prošla litija povodom obilježavanja Svetog apostola i jevanđeliste Marka, koji se slavi kao zaštitnik grada.

Litiju sa moštima prepodobnog Simeona Dajbabskog centralnim ulicama Podgorice predvodio je Njegovo preosveštenstvo episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i vladika Kirilo služili su jutros, na Markovdan, Svetu službu Božiju u podgoričkoj crkvi Svetog Đorđa pod Goricom, gdje je.

Vladika Kirilo je u besjedi istakao da pokroviteljstvo Svetog apostola Marka nad Podgoricom svjedoči o ranohrišćanskoj tradiciji ovoga grada.

Protojerej-stavrofor Gojko Perović rekao je da ne treba trošiti riječi da se opiše šta za svaku dušu znači crkvena litija.

Vladike Joanikije i Kirilo sa sveštenstvom, u prisustvu vjernog naroda, danas su, na Markovdan, blagosiljali početak radova na gradnji crkve i Pravoslavne gimnazije i Crkve “Sveti Sava” na Starom aerodromu u Podgorici.

Blagosiljanje početka izgradnje crkve i Gimnazije “Sveti Sava” je u okviru manifestacije “Dani Svetog Marka” koju Mitropolija i Crkvena opština podgorička organizuju tradicionalno povodom praznika Svetog apostola i jevanđelista Marka, nebeskog pokrovitelja Podgorice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana