Markov trg postaje Tuđmanov?

Agencije
Markov trg postaje Tuđmanov?

Zagreb - Da predizborna histerija u Hrvatskoj nema granica, pokazao je i posljednji prijedlog predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića da glavni trg u Zagrebu, Markov trg, ponese ime po ratnom predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu.

Nakon što je aerodrom u Zagrebu dobio ime "Franjo Tuđman", prvom hrvatskom predsjedniku je proteklog mjeseca otkriven i spomenik u prirodnoj veličini u Kninu. Iako se činilo da je ovakvim potezima borba za glasače na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj prevršila svaku mjeru, stigao je još jedan prijedlog, koji je bez teksta ostavio čak i Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ).

Milanović je, naime, za hrvatske medije izjavio kako Tuđman nema pošten trg u Zagrebu.

- Ako mene pitate, Trg svetog Marka trebalo bi da se zove po Tuđmanu. On je bio ratni predsjednik. To je važnije nego to što je bio prvi. Da je bio samo prvi, to se ne bi zaboravilo, ali ne bi izazivalo te emocije. Markov trg je institucija, tu niko ne stanuje i to mi se čini normalno. Sveti Marko Zagrepčanima ne znači ništa. Zaštitnica Zagreba je Majka Božja od Kamenitih vrata - pojasnio je Milanović.

Ova Milanovićeva izjava naišla je na nevjericu i protivljenje većine političkih lidera u Zagrebu.

Čak ni predsjednik Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić, čija partija u koaliciji sa Milanovićevim SDP-om izlazi na predstojeće izbore, nije htjela da komentariše ovaj prijedlog, a Igor Kolman, portparol HNS-a, kaže da bi najradije ćutao o toj ideji. Za funkcionera HDZ-a Gordana Jandrokovića Milanovićev prijedlog je "krajnje neprimjeren".

Jandrokovića čudi "da predsjednik Vlade u ovakvoj situaciji, kada je u Hrvatskoj dramatično stanje zbog priliva migranata, uopšte ima vremena davati intervju s takvim izjavama i baviti se ovakvim temama". Mirela Holi, predsjednik ORaH-a, priznala je da je šokirana.

- Nemam riječi. Odakle mu samo takva ideja. Da mijenja ime jednom od najstarijih trgova u Zagrebu?! Ne znam šta bih uopšte rekla osim što se pitam šta to Milanoviću treba - rekla je Holi.

Ivo Josipović, predsjednik Naprijed Hrvatska, primjećuje da je loše vrijeme za ovu temu.

Ovakvim prijedlozima stiče se utisak da Milanović kreće koracima svog najvećeg političkog rivala, lidera HDZ-a Tomislava Karamarka.

Preimenovanje trga

Ideja o preimenovanju Trga svetog Marka u Zagrebu, koji je samo jednom u istoriji mijenjao ime - nakon što je 1928. godine Stjepan Radić umro od posljedica napada Puniše Račića na njega u beogradskoj Skupštini, dobio je ime u njegovu čast, a onda mu je HDZ 1990. godine vratio izvorni naziv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana