Markač ne dolazi na suđenja

Agencije
Markač ne dolazi na suđenja

Zagreb - U selu Grubori kod Knina, gdje je poslije akcije Oluja u avgustu 1995. ubijeno šest starijih srpskih civila, 17. maja biće sprovedena rekonstrukcija zločina, prenose agencije.

Za taj zločin optuženi su bivši pripadnici specijalne policije Franjo Drljo i Božo Krajina.

Ratni komandant specijalne policije Mladen Markač, koji je u Hagu oslobođen krivice za ratni zločin tokom i poslije akcije Oluja, ponovo danas nije došao da svjedoči na suđenju za taj zločin.

Iako su mu poslata dva sudska poziva, “Novi list” navodi da Markač nije podigao nijedan.

Pred Županijskim sudom u Zagrebu krajem novembra 2011. počelo je suđenje bivšim pripadnicima Antiterorističke policijske jedinice Lučko za ratni zločin nad srpskim civilima u selu Grubori kod Knina poslije akcije Oluja 1995. godine.

U tom slučaju bio je optužen i Igor Beneta čije je tijelo 2011. pronađeno obješeno u šumi na području Zadra, ali je policija tek pet mjeseci kasnije utvrdila njegov identitet.

Iako je unutrašnjom kontrolom MUP utvrđeno da je Beneta počinio samoubistvo, u javnosti se nagađalo da je ubijen kako ne bi svjedočio protiv saboraca o čemu su u medijima govorili i neki njegovi prijatelji.

Tužilaštvo tereti bivše pripadnike specijalne policije da su 25. avgusta 1995. u Gruborima ubili šestoro starijih srpskih civila i to u vrijeme kada je grupa specijalaca osiguravala put Voza slobode kojim je nakon Oluje u Split išao hrvatski državni vrh na cijelu s tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana