Mandić: Nismo konsultovali Vučića, odlučujemo samostalno

SRNA
Mandić: Nismo konsultovali Vučića, odlučujemo samostalno

PODGORICA - Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govori istinu, te da ga on i njegov kolega lider DNP-a Milan Knežević nisu konsultovali o usvajanju rezolucije o Jasenovcu.

Mandić je naglasio da je cilj da se odluke donose u skladu sa većinskom podrškom građana Crne Gore i sa procjenom njihovih predstavnika u parlamentu.

"Nikoga on od nas nije zvao, niti smo mi zvali njega da se konsultujemo šta ćemo to usvajati u Skupštini Crne Gore. Izvorno je ideja potekla od mene. U okviru koalicije `Za budućnost Crne Gore` kolega Knežević i ja smo u razgovorima sa predsjednikom najjače parlamentarne stranke /Milojkom/ Spajićem i stranke Demokrata tražili i dobili podršku, te izglasali to u Skupštini", istakao je Mandić.

On je naveo da je to bila tema i priča koja je vezana za Crnu Goru.

"Ta tema je vezana i za prošlost, za kulturu sjećanja kakvu mi želimo da imaju građani Crne Gore, da to ne bude jednostrano, da ne bude zastupljen samo jedan dio teških zločina koji su pratili našu prošlost, nego da pokušamo kroz širu sliku da obuhvatimo sve", istakao je Mandić.

On je ponovio da mu je žao što predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel nije došao u Crnu Goru.

"Nisam baš iz obraćanja Mišela razumio nešto drugo do onoga što je trebalo razumjeti, a to je da Crna Gora treba da nastavi putem evropskih integracija, da smo lideri u regionu i da treba da budemo u potpunosti posvećeni tome", rekao je Mandić za Televiziju Crne Gore.

Predsjednik Skupštine Crne Gore rekao je da je iznenađen reagovanjem zvaničnog Zagreba na usvajanje Rezolucije o Jasenovcu.

"Nije osuđen samo sistem logora u Jasenovcu, nego je osuđeno i ono što se dešavalo u Mathauzenu i u Dahauu, jedan je u današnjoj Austriji, drugi u današnjoj Njemačkoj i nemamo nikakvu reakciju iz Njemačke i Austrije, a u Hrvatskom saboru i Hrvatskoj podigla se velika priča zbog nečeg za šta smo naglasili da nema nikakve veze sa savremenom Hrvatskom i sa ljudima koji danas predstavljaju hrvatski narod", dodao je Mandić.

On je istakao da bi volio da u parlamentu primi zvaničnike Hrvatske kojima bi objasnio pozadinu usvajanja rezolucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana