Malverzacije teške milion

Vijesti
Malverzacije teške milion

Podgorica - Specijalnom tužiocu za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije Đurđini-Nini Ivanović predati su svi dokazi o teškoj zloupotrebi u Sektoru za ljudske resurse Uprave policije, vrijednoj oko milion evra, koje je prikupio bivši ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović i ona na tome intenzivno radi, rečeno je “Vijestima” u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Prema informacijama “Vijesti”, to nije jedina istraga koja se u Specijalnom tužilaštvu vodi o poslovanju Uprave policije i trošenju državnih para za vrijeme dok je na njenom čelu bio Veselin Veljović.

provjeri su, rečeno je “Vijestima”, još neke malverzacije u toj instituciji.

Brajović, aktuelni ministar pomorstva i saobraćaja, dokumentaciju je nekoliko dana prije prelaska na tu funkciju predao vrhovnom državnom tužiocu Ranki Čarapić.

Tim Brajovićevih saradnika sačinio je detaljnu analizu o spornim postupanjima u Upravi policije, a uz to, on je tužilaštvu dostavio i sporne ugovore i informacije o fiktivno sklapanim i završenim poslovima.

Dokazi koje je Brajovićev tim prikupio govore o sumnji u tešku zloupotrebu u Sektoru za ljudske resurse, pravna pitanja, telekomunikacione i informacione sisteme, koja je trajala proteklih pet godina.

U pitanju su, prema nezvaničnim informacijama, sporni ugovori za nabavku i održavanje informacionih sistema, koje je potpisala šef tog odjeljenja Tatjana Drobnjak.

U to vrijeme njen pretpostavljeni bio je Dragoslav Minić.

Minić je smijenjeni pomoćnik bivšeg direktora policije Veljovića, koji je rukovao i budžetom UP.

Veliki broj ugovora za nabavku i održavanje, koji je sa te dvije firme potpisan, nije realizovan, iako su sačinjavana dokumenta o navodnoj realizaciji tih poslova i na osnovu njih novac je isplaćivan.

U proteklih pet godina to je Upravu policije koštalo oko 200 hiljada evra godišnje.

Sredinom prošle godine, kada je MUP preuzeo rukovođenje tim poslovima, njihov ekspertski tim analizirao je zatečeno stanje i došao do podataka da je većina spornih ugovora potpisana sa firmama “PGS agency” i “Infostream”.

Osnivač “PGS agency” je Dušan Mandić, bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, a izvršni direktor njegova supruga Lidija Mandić.

Vlasnik druge firme je Igor Jovićević.

Ukinuti dodaci

Sagovornik “Vijesti” kazao je da je, osim ovih sumnjivih poslova, za vrijeme Veljovića i Minića budžet UP oštećen na više načina.

Jedan od njih je, pojašnjeno je, činjenica da su policiji bili ukinuti svi dodaci - operativni, prevoz, topli obrok, praznične dnevnice, te da to sada službenici naplaćuju službenim putem.

Veljović i Minić nisu odgovarali na brojne pozive “Vijesti”.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana