Maloljetnik i troje djece oskrnavili pravoslavno groblje

Agencije
Maloljetnik i troje djece oskrnavili pravoslavno groblje

Knin - Pravoslavno groblje u Kninu oskrnavili su jedan mololjetnik i troje djece sa tog područja, saopštila je šibensko-kninska policijska uprava, a javile su agencije.

Nakon kriminalističke istrage u policijskoj stanici u Kninu maloljetnik i troje djece sa tog područja osumnjičeni su za krivično djelo povrede mira pokojnika.

Utvrđeno je da su osumnjičeni u srijedu, 2. januara, popodne na kninskom pravoslavnom groblju kod crkve Svetog Georgija, bez nekog posebnog razloga, na nekoliko grobnica oštetili spomenike, pokrovne ploče, krstove i vaze.

Šteta će biti naknadno utvrđena.

Protiv osumnjičenog maloljetnika Opštinskom državnom tužilaštvu za mlade u Šibeniku biće podnesena krivična prijava, a državnom tužilaštvu biće upućen poseban izvještaj o osumnjičenoj djeci.

Pomoćnik gradonačelnika Knina Tomislav Vrdoljak danas je osudio oštećenje grobova na pravoslavnom groblju u tom gradu, javili su hrvatski mediji.

On je osudio i razbijanje izloga Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" u Kninu prvog dana 2013. godine, ali je naglasio da ti događaji "nisu slika suživota Srba i Hrvata u Kninu".

U kninskoj "Prosvjeti" odbili su da podnesu prijedlog za krivično gonjenje zbog razbijanja izloga, pa policija neće podnijeti krivičnu prijavu protiv počinioca.

Eparhija dalmatinska SPC saopštila je juče da su nepoznati vandali oskrnavili pravoslavno groblje kod hrama Svetog velikomučenika Georgija u Kninu, navodeći da su hram i groblje često na meti vandala.

Eparhija dalmatinska: Oskrnavljeno pravoslavno groblje

- Oštećena su mnoga grobna mjesta, spomenici, krstovi, polupane vazne sa cvijećem i razbacane po groblju - navodi se u saopštenju objavljenom na internet stranici te eparhije.

Dodaje se da je do skrnavljenja groblja došlo u srijedu oko 16 časova i da počinioci nisu prezali da usred bijela dana počcine takvo nedjelo.

- Nažalost, hram i groblje su često, bolje reći permanentno meta vandalizma, te se pitamo dokle će ovo trajati - navodi Eparhija dodavši da je policija, koja je obavještena o tom nemilom dogadjaju izvršila uviđaj.

- Kako smo informisani četvorica su zatečena na groblju ili kod groblja u momentu dolaska policije, negirajući da su to oni počinili - navodi se u saopštenju.

Eparhija dalmatinska SPC izražava nadu da će “počinioci biti pronađeni i da će se prema njima primjeniti adekvatne zakonske mjere”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana