Makedosnka opozicija pobijedila u Tearcima, konstituisanje Sobranja 31. decembra

Srna
Makedosnka opozicija pobijedila u Tearcima, konstituisanje Sobranja 31. decembra

Skoplje - Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije /SDSM/ pobijedio je na ponovljenim izborima u opštini Tearce, ali nije uspio da promijeni broj poslaničkih mandata.

Prema preliminarnim rezulatima Državne izborne komisije, SDSM je osvojila 245, a VMRO-DPMNE 149 glasova. Demokratska unija za integraciju jedan glas, koliko i Alijansa Albanaca, dok su dva glasa pripala koaliciji "VMRO za Makedoniju".


U birački spisak bilo je upisano 714 birača, a na izbore je juče izašlo 56 odsto glasača, gotovo identično kao na izborima 11. decembra.

Na glasačkom listiću bilo je 11 kandidatskih listi, a ponovno glasanje na ovom izbornom mjestu na vanrednim parlamentarnim izborima uslijedilo je po odluci Upravnog suda koji je poništio glasanje u Tearcima.

Razlog za poništavanje glasanja bila je žalba SDSM-a zbog nedostatka jednog glasačkog listića, koji je kasnije pronađen u biračkoj kutiji.

Prema preliminarnim rezultatima, VMRO-DPMNE osvojila je 51 mandat, SDSM 49, Demokratska unija za integraciju /DUI/ 10, albanski pokret Besa – pet, Alijansa za Albance tri i Demokratska partija Albanaca /DPA/ dva poslanička mandata.

Nakon što Državna izborna komisija saopšti konačne rezultate, konstitutivna sjednica novog saziva Sobranja biće održana 31. decembra.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov potom treba da povjeri mandat lideru VMRO-DPMNE Nikoli Gruevskom, koji treba da obezbijedi potrebnu većinu u Sobranju i formira Vladu.

Za formiranje Vlade nephodna su 61 glasa, budući da Sobranje čine 120 poslanika.
Portparol SDSM Petre Šilegov izjavio je sinoć da će novu makedonsku Vladu predvoditi njegova stranka.

Budući da nijedna stranka iz makedonskog političkog bloka ne može sama da formira vladu neophodna je podrška albanskih partija.

Opština Tearce nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Makedonije, a prema popisu iz 2002. cijela opština je imala 22.454 stanovnika, a 84,4 odsto su bili Albanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana