Makedonski Vrhovni sud poništio odluku o zabrani izručenja Ramadanija Srbiji

Tanjug
Makedonski Vrhovni sud poništio odluku o zabrani izručenja Ramadanija Srbiji

SKOPLjE - Vrhovni sud Sjeverne Makedonije poništio je odluku Krivičnog suda u Skoplju kojom je zabranjeno izručenje pripadnika nekadašnje tzv. OVK Bljerima Ramadanija Srbiji i ponovo vratio taj predmet Krivičnom sudu, javlja TV Telma.

-Krivično vijeće Odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju Osnovnog krivičnog suda u Skoplju, prilikom donošenja rješenja kojim je utvrdilo da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje imenovanog lica, nije dobro obrazložilo razloge kojima se rukovodio prilikom prihvatanja da se postupak započet po članu 75. stav 1. Zakona o međunarodnoj saradnji u krivičnim stvarima, kao skraćeni postupak, razvija kao redovan postupak po članu 68. u vezi sa članom 51. istog. Zakona -  navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Odluka Krivičnog suda smatra se nejasnom i nerazumljivom, zbog čega je zatražen ponovni postupak.

Makedonski portal A1on prenosi da je Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala pri MUP-u Severne Makedonije dostavilo Osnovnom javnom tužilaštvu za gonjenje organizovanog kriminala i korupcije obavještenje zbog postojanja osnova sumnje da su službena lica koja su donijela rješenja o izručenju Ramadanija počinila krivično djelo.

Sud je, kako se navodi iz MUP-a, donio odluku koju državne institucije teško mogu da sprovedu u potpunosti, a mjera kućnog pritvora stranih državljana na stranoj adresi je presedan u dosadašnjoj praksi.

Ramadani je prije mjesec dana uhapšen na makedonskoj granici po potjernici Interpola koja je raspisana na osnovu zahtjeva Srbije, zbog sumnje da je počinio ratni zločin na Kosovu i Metohiji.

Određen mu je ekstradicioni pritvor od 30 dana u zatvoru Šutka, a zatim je početkom avgusta donijeta odluka kojom je ekstradicioni pritvor Ramadaniju zamijenjen kućnim pritvorom.

Ramadani je 15. avgusta pobjegao iz kućnog pritvora, odnosno kuće rođaka u Sjevernoj Makedoniji.

Mediji su tada javili da je prije Ramadanijevog bjekstva mjera kućnog pritvora preinačena u pritvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana