Makedonija: VMRO-DPMNE pobijedila u drugom krugu izbora

Agencije
Makedonija: VMRO-DPMNE pobijedila u drugom krugu izbora

Skoplje - Stranka VMO-DPMNE pobijedila je u drugom krugu lokalnih izbora u Skoplju i 16 opština, objavila je makedonska Državna izborna komisija koja je saopštila prve potpune rezultate izbora, prenose agencije.

Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) je pobijedio u tri, Demokratska unija za integraciju u sedam, Demokratska partija Albanaca u dvije, Srpska napredna stranka (SNS) u jednoj, a u jednoj opštini predsjednik će biti nezavisni kandidat.

Lider VMRO-DPMNE i makedonski premijer Nikola Gruevski ocijenio je da su izbori bilo potpuno demokratski i da je riječ o istinskoj pobjedi njegove stanke.

Predsjednik SDSM Branko Crvenkovski smatra da izbori nisu bili demokratski, jer je Gruevski uspostavio “diktaturu”, te da u takvim uslovima nije bio moguć drugačiji izborni rezultat.

U području Struge noćas je bilo incidenata između Makedonaca i Albanaca, nakon što su pristalice novog načelnika Zijadina Sela slavile pobjedu.

Mještani makedonskog sela Vranište kamenovali su vozila lica koja su po povratku iz Struge slavila pobjedu.

Mediji javljaju da su povrijeđena trojica mještana Labuništa. Policija je intervenisala i u selu ostala do ranih jutarnjih časova.

Albanci su sa jučerašnjim izborima zaokružili vlast u zapadnom dijelu zemlje, nakon što je njihov kandidat pobijedio u Strugi. DUI je preuzeo predsjedničku fotelju u Gostivaru, koju je do sada držao lider Demokratske partije preporod Rufi Osmani.

Aktuelni gradonačelnik Skoplja Koce Trajanovski osvojio je novi četvorogodišnji mandat, pošto je u drugom krugu osvojio 59,35 odsto glasova, a njegov protivkandidat iz SDSM Jani Makraduli 36,43 odsto glasova.

U najvećoj skopskoj opštini Centar pobijedio je Andrej Žernevoski iz SDSM, a kandidat SNS-a Stevčo Jakimovski izabran je za predsjednika skopske opštine Karpoš.

U opštini Dolneni će biti organizovan novi krug izbora, budući da niko od kandidata nije dobio potreban broj glasova.

Računajući i prvi krug, vladajuća stranka u Makedoniji VMRO-DPMNE pobijedila je u 57 opština, a opozicioni SDSM u četiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana