Makedonija: U sukobima povrijeđeno 17 osoba

Agencije
Makedonija: U sukobima povrijeđeno 17 osoba

Skoplje - Najmanje 17 osoba, među kojima 11 policajaca i dva poslanika, povrijeđeno je u sukobima pristalica vlasti i opozicije ispred makedonskog parlamenta koji je usvojio budžet za 2013. godinu, prenose agencije.

Zbog nereda policija je uhapsila četiri pristalice opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), a svi povrijeđeni su nakon pružanja ljekarske pomoći u stabilnom stanju, javili su skopski mediji.

Do sukoba je došlo kada su poslanici SDSM, najveće opozicione partije u Sobranju, pokušali da osujete vladajuću VMRO-DPMNE da usvoji budžet za 2013. godinu.

Socijaldemokrate smatraju da će budžet dovesti do ogromnog zaduživanja Makedonije.

Ispred Sobranja organizovan je protest i kontraprotest, a okupljeni su jedni druge gađali flašama, kamenicama i jajima.

Vladajuća većina je nakon izbacivanja opozicije iz skupštinske sale usvojila budžet od 2,7 milijardi evra.

Politička netrpeljivost se nakon usvajanja budžeta preselila ispred sjedišta SDSM, gdje je, prema izvještajima skopskih medija, stotinjak pripadnika “Fronta naroda” koji podržava vladu premijera Nikole Gruevskog, na zgradi polupalo prozore.

Policija je uspjela da zaustavi kontakt između političkih rivala, a opozicija je optužila da nije djelovala.

Nakon što se policijski kordon postavio između pristalica “Fronta naroda” i sjedišta SDSM, socijaldemorati su se povukli u prostorije stranke.

Makedonski novinari napustili pregovore sa Vladom

Udruženje novinara Makedonije (UNM) napustilo je pregovore sa Vladom nakon što je skupštinsko obezbjeđenje izbacilo novinare koji su u ponedjeljak u parlamentu pratili usvajanje budžeta za narednu godinu.

Predsjednik Udruženja Naser Selmani je rekao da su naredbodavci tog sramnog čina ozvaničili cenzuru i odlučili da kažu šta smiju da prate novinari.

- Novinari, koji su nasilno izbačeni, nisu ničim izazvali ovakvu reakciju obezbjeđenja. Upravni odbor UNM-a prekida razgovore sa Vladom sve dok ne bude vraćen pravni poredak u zemlji, a izvršioci i naredbodavci ovog srmanom čina kažnjeni - poručio je Selmani.

Prema nezavisnom sindikatu makedonskih novinara, “izbacivanje novinarskih ekipa iz parlamenta u trenutku kada se dešava događaj od interesa za javnost za sada je nepoznati presedan u novinarskoj profesiji”.

- Ukoliko se novinarima ne omogući da bez prepreka izvršavaju zadatke, sindikat će informisati sve relevantne domaće i međunarodne organizacije za zaštitu novinara - navodi nezavisni sindikat novinara i medijskih radnika.

Prilikom usvajanja budžeta obezbjeđenje je od novinara zatražilo da napuste galeriju u skupštinskoj sali.

Pošto su to odbili obezbjeđenje ih je fizičko odstranilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana