Makedonija: Pet godina od pogibije makedonskih vojnika

Agencije
Makedonija: Pet godina od pogibije makedonskih vojnika

Skoplje - U Skoplju se danas obilježava pet godina od helikopterske nesreće u kojoj je na brdu Katlanovsko Blace, u blizini ovog grada, poginulo 11 makedonskih vojnika i oficira po povratku iz misije “Altea” u BiH, prenose agencije.

Tim povodom delegacija makedonskog Ministarstva odbrane i Generalštaba makedonske vojske, kao i članovi porodica poginulih mirotvoraca položili su vijence na spomen-obilježje na mjestu nesreće.

Utvrđeno je da je uzrok pada vojnog helikoptera “Mi-17” “nestručnost pilota da upravljaju novim instrumentima u lošim vremenskim uslovima”.

Tužilaštvo je odustalo od pokretanja postupka, budući da u izvještajima o nesreći koje su pripremile makedonske komisije, ali i u ekspertizi britanskog kapetana Edvarda Pulija nije utvrđena krivična odgovornost.

U nesreći, koja se je dogodila 12. januara 2008. godine, kada se srušio vojni helikopter, poginuli su pukovnik Toni Spasovski, major Goran Ristovski, kapetani Brane Spasovski i Igor Đorevski, zastavnici Slavčo Vasilev i Toni Davitkovski, stariji vodnici Janko Šarić, Miki Ivanovski, Aleksandar Taskovski i Aleksandar Vasić i desetar Zlatko Veljanovski.

Svi poginuli mirotvorci posthumno su odlikovani “Medaljom za službu u Evropskoj bezbjednosnoj odbrambenoj politici”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana