Makedonija: Osman Sulejman osumnjičen za napad

Agencije
Makedonija: Osman Sulejman osumnjičen za napad

Skoplje - Osman Sulejman (55), iz kumanovskog sela Brest, osumnjičen je za napad na policijsku karaulu u selu Gošince, u blizini granice sa Kosovom, potvrdila je ministar unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankuloska.

Ona je navela da policija još traga za napadačem u čijoj je kući pronađeno nekoliko snajperskih pušaka, više od sto metaka, radio-stanice i uniforme Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Jankulovska je na konferenciji za novinare rekla da je policija u akciji, koju je u ponedjeljak izvela na sjeveru zemlje, pronašla dio oduzetog oružja iz karaule Gošince.

Ona je potvrdila da je u ovaj teroristički napad na policijsku karaulu u selu Gošince umiješan i Mirsad Ndrecaj, poznatiji kao “komandant NATO”, koji je učestvovao u oružanom sukobu sa makedonskim snagama bezbjednosti 2001. godine.

- Poslije izvršene analize oružja i serijskih brojeva utvrđeno je da se radi o oružju koje je oduzeto prilikom napada na policijsku stanicu u selu Gošince - potvrdila je ministar i dodala da je oružje poslato na dodatnu analizu s ciljem pronalaženja eventualnih materijalnih dokaza povezanih sa krivičnim djelom, poslije čega će uslijediti odgovarajući postupak.

MUP je prošle nedjelje objavio da su napad na pograničnu karaulu u selu Gošince izvele dobro naoružane osobe obučene u maskirne uniforme sa oznakama OVK. Oni su, kako je tada navedeno, međusobno razgovarali na albanskom jeziku.

Dan nakon napada najprije se oglasio izvjesni, do sada nepoznati komandant OVK Fljamuri, koji je preuzeo odgovornost za taj incident, a u ponedjeljak je odgovornost preuzeo izvjesni Ndrecaj, poznat iz sukoba 2001. godine kao “komandant NATO”.

Ndrecaj je negirao da su on i grupa koja je napala karaulu Gošince za to dobili novac.

MSP Albanije

Ministarstvo spoljnih poslova Albanije pozvalo je ambasadora Ruske Federacije u Tirani Aleksandra Karpušina i od njega zatražilo objašnjenje povodom sadržaja saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije o napadu u Makedoniji. MSP Rusije saopštilo je tada da je nemoguće “praviti se da ne vidimo parole o velikoj Albaniji koje su postale sve učestalije u regionu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana