Makedonija: Istekao rok za podnošenje lista, opozicija ne učestvuje

Agencije
Makedonija: Istekao rok za podnošenje lista, opozicija ne učestvuje

Skoplje - U Makedoniji je u ponoć istekao rok za podnošenje kandidatskih lista za lokalne izbore, a najveća opoziciona stranka u Makedoniji - Socijaldemokratski savez Makedonije /SDSM/ nije podnijela svoje liste.

Politički subjekti su do ponoći mogli da podnose liste kandidata za gradonačelnike i odbornike u lokalnim skupštinama, a Državna izborna komisija sutra će saopštiti zvaničnu listu kandidata za lokalne izbore 24. marta.

SDSM, koja predvodi Koaliciju "Savez za budućnost", odlučila se na bojkot izbora zbog dešavanja u Sobranju krajem prošle godine kada je obezbjeđenje izbacilo novinare i poslanike opozicije, a zatim glasovima vladajuće većine usvojilo budžet za ovu godinu.

Sve članice opozicione Koalicije "Savez za budućnost" bojkotuju lokalne izbore, sem Srpske napredne stranke u Makedoniji /SNSM/ Dragiše Miletića koja je podržala kandidaturu Stevčeta Jakimovskog za predsjednika skopske opštine Karpoš.

Kandidature za izbore podnijela je Koalicija "Za bolju Makedoniju" koju predvodi vladajući VMRO-DPMNE i tri parlamentarne stranke makedonskih Albanaca. Na lokalnim izborima će učestvovati i 29 nezavisnih kandidata, kao i 95 nezavisnih odborničkih listi.

Po podnošenju kandidatskih listi Komisija za lustraciju treba da pregleda dosijee i utvrdi da li među kandidatima ima saradnika tajnih službi bivšeg komunističkog režima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana