Majci i djetetu stan poslije razvoda

Agencije
Majci i djetetu stan poslije razvoda

Zagreb - Majka i djeca u Hrvatskoj poslije razvoda više neće moći biti izbačeni na ulicu iz zajedničkog stana, već će imati pravo da u njemu žive sve dok djeca ne postanu punoljetna, bez obzira na to što pola vlasništva nad tim stanom ima bivši muž.

To je jedna od odredaba novog porodičnog zakona u Hrvatskoj, čije su osnovne teze objavljene, a koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2014. godine. Jedna od novosti je i da će poslije razvoda, otac morati da plaća i zajedničke kredite.

Tako se i u hrvatsko zakonodavstvo uvodi institut zaštite porodičnog doma. Intencija ovakve zakonske odredbe je očuvati djetetu krov nad glavom i stabilnost tokom razvoda. Međutim, ona će se odnositi samo na one roditelje koji imaju u vlasništvu jednu nekretninu koja služi tek podmirenju životnih potreba, odnosno imaju takav stan da se njegovom prodajom ne mogu kupiti dva odgovarajuća stana.

Ukoliko roditelj koji odlazi iz porodičnog doma nema novca i ne može sebi da obezbijedi stan, roditelj s djecom dužan je, u skladu s mogućnostima, da mu plaća najamninu za drugi stan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana