Mađarska najavila za noćas zatvaranje granice sa Hrvatskom, slijedi plan C

Agencije
Mađarska najavila za noćas zatvaranje granice sa Hrvatskom, slijedi plan C

Zagreb - Vlada Hrvatske će na najavljeno mađarsko zatvaranje granica odgovoriti Planom "ce", koji je dogovoren sa Slovenijom, potvrđeno je iz hrvatske Vlade.

"U slučaju da Mađarska zatvori granice, Hrvatska će početi da sprovodi taj plan u dogovoru i stalnoj koordinaciji sa Slovenijom", potvrdio portparol hrvatske Vlade.


On kaže da je hrvatski premijer Zoran Milanović u stalnom kontaktu sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom.

Portal "Indeks", pozivajući se na nezvanična saznanja, javlja da Plan "ce" podrazumijeva prevoz izbjeglica do slovenačke granice, te podsjeća da se ranije spekulisalo da je ovim planom predviđeno vraćanje izbjeglica u Srbiju.

Detalje ovog plana otkriće ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić tokom dana.

Zbog odluke Mađarske o stopiranju talasa izbjeglica i zatvaranja "zelene" granice sa Hrvatskom, slovenački premijer Miro Cerar sazvao je za sutra sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost povodom izbjegličke krize.

Cerar je ranije danas nakon sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Briselu izrazio bojazan da jednostrane mjere pojedinih država o zatvaranju granica mogu dovesti do domino efekta kod drugih država na izbjegličkoj ruti.

On je naveo da će Ljubljana, ukoliko Mađarska zatvori granicu sa Hrvatskom, morati da reaguje, jer to može da skrene izbjeglički talas prema Sloveniji.

"To znači da će se uspostaviti maksimalna kontrola granice s obzirom na činjenicu da je Slovenija u šengenskom prostoru i tu granicu mora da nadzire", rekao je Cerar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana