Lukšić: Ne stojim iza afere Snimak

Tanjug
Lukšić: Ne stojim iza afere Snimak

Pogorica - Potpredsjednik Vlade Crne Gore i šef diplomatije Igor Lukšić odbacio navode da stoji iza afere "Snimak", kako bi se obračunao sa neistomišljenicima u DPS.

Lukšić je, komentarišući navode poslanika Demokratskog fronta Vladisava Bojovića da stoji iza izlaska u javnost afere "Snimak", kazao da je u pitanju glupost.

- Kada imate neku vrstu kafanskog trača, kao i one iz Demokratskog fronta koji su zaduženi za spinovanje, onda ne možete dobiti proizvod koji se može nazvati drugacije nego što je glupost, rekao je Lukšić.

Afera "Snimak" u vezi je sa objavljivanjem audio snimaka sa sjednica organa DPS-a na kojima je govoreno o upotrebi državnih resursa u stranačke svrhe, odnosno zapošljavanju po partijskoj pripadnosti uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora. Tim povodom formiran je i skupštinski Anketni odbor, koji je saslušao više državnih i funkcionere DPS-a, a svi oni su negirali navode da je bilo prilikom zapošljavanja bilo favorizavanja članova te partije.

Lukšić je, govoreći o odluci Ustavnog suda da proglasi neustavnim njegov sporazuma sa opozicijom o statusu jezika u obrazovnom sistemu, istakao da ta odluka neće uticati na naziv nastavnog predmeta, odnosno da će i dalje biti crnogorsko-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost.

- Kada smo 2011. godine postigli sporazum, nismo imali nijednu naznaku da može biti neustavan, jer nije mi bila namjera da bilo koga prevarim. Dogovorili smo izmjene Opšteg zakona o obrazovanju u punom uvjerenje da u potpunosti odražavaju realnosti u crnogorskom društvu i da su u potpunosti u skladu sa Ustavom, kazao je on.

Lukšić je ukazao na stav Ministarstva prosvete da Ustavni sud nije cijenio sadržaj političkog sporazuma o nazivu nastavnog predmeta.

- To znači da će se nastaviti sa izučavanjem nastavnog predmeta kako smo se dogovorili 2011. godine pod nazivom koji je tada dogovoren, naglasio je on.

Lukšić je naveo da evropske i evroatlantske integracije ostaju spoljnopolitički prioriteti Crne Gore. On je izrazio očekivanje da će se postići dovoror o ustavnim promjenama u oblasti pravosuđa, koje su ključne za dalji napredak Crne Gore na putu ka EU.

- Nužno je, u skladu sa akcionim planovima, održati tempo unutrašnjih reformi u susret otvaranju pregovora oblastima 23. i 24. za šta je ključni indikator, u ovoj etapi, usvajanje ustavnih promjena, bez kojih integracioni proces neće ići naprijed, kazao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, politika dobrosusedstva i regionalna saradnja i dalje je jedan od najvažnijih prioriteta crnogorske spoljne politike i konstitutivni element evropskih i evroatlantskih integracija.

- Odnosi sa susjedima neopterećeni su otvorenim pitanjima, što je dodatna preporuka za našu zemlju u cilju snaženja ukupnog regionalnog konteksta. Crnogorsko djelovanje na regionalnom planu prepoznaje se kao konstruktivno i dobrodošlo u svim pitanjima od značaja za stabilnost Zapadnog Balkana i njegovu dalju integraciju u EU, naveo je Lukšić.

On je kazao da crnogorska inicijativa o formiranju zapadnobalkanske šestorke ima za cilj da se izmjeni stereotipna slika Balkana i kroz projekte od zajedničkog interesa obezbjedi evropska perspektiva.

- Akcenat će biti na infrastrukturi, smanjivanju transakcionih troškova za građane i privredu i daljoj regionalnoj saradnji u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, kazao je Lukšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana