Ljubljana prijeti blokiranjem ulaska Hrvatske u EU

Jutarnji list
Ljubljana prijeti blokiranjem ulaska Hrvatske u EU

Zagreb - Najava slovenačkog ministra spoljnih poslova Karla Erjaveca da će vlada produžiti mandat pregovaraču s Hrvatskom Francetu Arharu do kraja 2013, u diplomatskim krugovima u Zagrebu protumačena je kao do sada najotvorenija prijetnja Ljubljane da će blokirati ulazak Hrvatske u EU.

Time Erjavec implicira, prenosi “Jutarnji list” mišljenje diplomata, da slovenački parlament neće ratifikovati ugovor o ulasku Hrvatske u Evropsku uniju zbog problema sa Ljubljanskom bankom.

S tim se slaže i bivši ministar spoljnih poslova Mate Granić, koji je zbog svojih lobističkih poslova i dalje izvrsno upućen u odnose na regionalnom nivou, ukazuje list.

- Kada je Slovenija odbila da prihvati prijedlog da joj Hrvatska oprosti oko 300 miliona evra kamata, tada je postalo potpuno jasno da Slovenija neće pristati ni na kakav dogovor. Ona jedino pristaje da se dug Ljubljanske banke utopi u sukcesijskoj masi, što praktično znači da bi Hrvatska i njene štediše zauvijek ostali bez svog novca - misli Granić.

Za Zagreb je takav scenario politički i finansijski potpuno neprihvatljiv, ocijenio je on i naveo da zbog toga Hrvatska “odmah mora da ponudi novo rješenje”.

- Slučaj duga Ljubljanske banke treba predati u nadležnost Međunarodnog arbitražnog trgovačkog suda u Parizu. Postoji još jedna mogućnost: da se predloži osnivanje ad hok arbitraže samo za taj slučaj - ukazao je Granić.

Slovenija će, prema njegovom mišljenju, odbiti oba prijedloga, ali će time “Hrvatska demonstrirati dobru volju”.

- A kada Slovenija odbije takvu mogućnost, sve članice Unije i Sjedinjene Američke Države uvjeriće se da Ljubljani uopšte nije stalo do dogovora, već jedino do ucjenjivanja Hrvatske i blokade njenog ulaska u Evropsku uniju - zaključak je Granića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana