Ljubljana bira novog sudiju, a Hrvatska očekuje zatvaranje Arbitražnog suda

Agencije
Ljubljana bira novog sudiju, a Hrvatska očekuje zatvaranje Arbitražnog suda

Zagreb/Ljubljana - Tri dana nakon izbijanja skandala zbog objavljenog transkripta, koji ukazuje na to da je Slovenija lobirala u Arbitražnom sudu za dobijanje dvije trećine Piranskog zaliva, potpuno je neizvesno kako će ovo pitanje biti rješeno.

Dok Ljubljana razmatra kandidate za novog sudiju, Hrvatska smatra da je Arbitražni sud do te mjere iskomprovitovan da bi trebalo sam da se zatvori.

Skandal je izbio u srijedu kad su hrvatski mediji objavili transkripte koji pokazuju da su slovenački sudija i zastupnica Ministarstva spoljnih poslova dogovarali lobiranje u postupku o granici.

Član arbitražnog suda Jernej Sokolec i opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže Simona Drenik u međuvremenu su dali ostavke.

Arbitražni sud je saopštio da će postupak u međugraničnom sporu dvije države biti nastavljen čim Slovenija predloži novog sudiju Sekoleca.

Hrvatska vlada najavila je da će zatražiti održavanje vanredne sjednice Sabora.

Očekuje se da će tema vanredne sjednice parlamenta biti Arbitražni sporazum, a nagađa se da će kabinet Zorana Milanovića zatražiti podršku poslanika za izlazak Hrvatske iz arbitraže.

Slovenački evroparlamentarac Ivo Vajgl, međutim, smatra da objelodanjeni transkript nije dovoljan razlog da se Hrvatska povuče iz sporazuma koji je, kako kaže, tako žarko željela.

"Mislim da bi Hrvati mogli ići skoro do kraja jer im arbitraža nikada nije prijala i prihvatili su je samo kako bi mogli ući u EU. Slovenci nisu znali koji bi bio prihvatljiv način za rješavanje ovog problema jer su Hrvati bili već na vratima EU", podsjetio je Vajgl, preneli su slovenački mediji.

Hrvatska smatra da bi Arbitražni sud za granični spor sa Slovenijom trebalo sam da se raspusti jer je zbog skandala slovenačke strane toliko kompromitovan da se njegova odluka ne može prihvatiti kao zakonita, javila je Hina pozivajući se na izvore iz hrvatske vlade.

"Idealno bi bilo da se sud, kad primi naš podnesak, sam zapanji, zgrozi i raspusti, da kaže: ''Mi u tome više ne želimo učestvovati", rekao je izvor.

"Kako možemo očekivati zakonitu odluku u skladu s (arbitražnim) sporazumom i pravilima postupka?", upitao se.

U Banskim dvorima kažu da sud ima "kratak rok za djelovanje" i odgovor očekuju prije vanredne sjednice Sabora koju je zatražila vlada i nekoliko parlamentarnih stranaka.

"Ako to ne učini, onda je na Hrvatskoj da zaštiti svoje interese", rekao je isti izvor ne isključujući mogućnost povlačenja Hrvatske iz Arbitražnog sporazuma potpisanog 2009. Godine.

Stavi li se taj sporazum van snage, Hrvatska i Slovenija bi se vratile na stanje prije 2009. s privremenim režimom razgraničenja koji može trajati beskonačno.

Inače, potpisivanje Arbitražnog sporazuma 2009. Deblokirani su hrvatski pristupni pregovori sa EU, koje je Slovenija zaustavila zbog nerješene kopnene i morske granice.

Arbitraži postupak je do sada koštao više od 29 miliona kuna, a prije izbijanja skandala očekivalo se da će odluka biti objavljena u septembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana