Ljimaju još dva mjeseca pritvora

Tanjug
Ljimaju još dva mjeseca pritvora

Priština - Sudsko vijeće Okružnog suda u Prištini odlučilo je da za još dva mjeseca produži pritvor za potpredsjednika Demokratske partije Kosova i poslanika Fatmira Ljimaja.

Pritvor je produžen i trojici drugih optuženih za ratne zločine 1999. godine. Sem Ljimaju, pritvor je produžen i Nedžmiju i Naseru Krasnićiju i Naseru Šalji, čime je usvojen zahtev Euleksovog tužioca za produženje pritvora.

Oni su optuženi za krivično djelo ratnog zločina protiv civila tokom rata na Kosovu 1999. godine. Optužnica ih tereti za ubistva, mučenje i ugrožavanje zdravlja albanskih i srpskih civila s Kosova i ratnih zarobljenika.

Okružni sud u Prištini je 24. novembra četvorici okrivljenih odredio sudski pritvor u trajanju od jednog mjeseca.

Vrhovni sud Kosova je 27. novembra odbio žalbe odbrane izjavljene na prvostepenu odluku, a 18. decembra odbacio kao neosnovane zahtjeve advokata optuženih za puštanje iz pritvora.

Prethodno je sudsko vijeće proglasilo prihvatljivim dokaze Agima Zogaja, poznatog kao "svjedok X", kao i dokaze koji su konfiskovani pri pretresu prostorija Nasera Krasnićija i Fatmira Ljimaja.

Okružni sud u Prištini je na prvom suđenju predmet Klečka podjelio u dva dijela i donijete su dve presude. Sud je tada dokaze Agima Zogaja proglasio neprihvatljivim i kroz obe presude oslobodio sve optužene.

Zogaj je u septembru prošle godine izvršio samoubistvo u Nemačkoj, ali je za sobom ostavio pisane i snimljene dokaze.

Okružni sud u Prištini je proljetos, poslije višemesječnog suđenja, oslobodio krivice Fatmira Ljimaja i devet drugih bivših pripadnika OVK, pošto je prethodno odlučio da se izjave glavnog svjedoka Zogaja ne mogu upotrebiti u procesu protiv njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana