Ljekar koji je silovao pacijentkinju nastavio da radi u istoj bolnici

GS
Ljekar koji je silovao pacijentkinju nastavio da radi u istoj bolnici

OSIJEK - Ginekolog iz osječke bolnice koji je silovao pacijentkinju i koji je za to krivično djelo osuđen - nastavio je da radi u istoj bolnici.

Ljekarje prvostepenom presudom u februaru ove godine osuđen za silovanje.

U službenim prostorijama KBC-a Osijek, pacijentkinja je došla na ultrazvučni ginekološki pregled, a ljekar je potom zaključao vrata ordinacije i krenuo da je neprimjereno dodiruje.

-Počinio je krivična djela protiv polne slobode i to krivično djelo silovanja i dva krivična djela bludnih radnji - utvrdio je tokom sudskog postupka i niza dokaznih radnji Županijski sud u Osijeku.

Sud je 8. februara 2024. godine donio i javno objavio presudu.

-Presuda je osuđujuća, isti je oglašen krivim i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, a istovremeno je navedenom optuženiku izrečena i bezbjednosna mjera zabrana obavljanja dužnosti u trajanju od četiri godine - rekao je Davor Mitrović iz Županijskog suda u Osijeku.

Zabrana doktorskog rada trebala bi se sprovesti nakon odslužene zatvorske kazne. Ali, budući da je ova presuda nepravosnažna pa samim time nije izvršena još i po njoj se ne postupa, 64-godišnji ljekar i dalje radi u istoj bolnici, piše dnevnik.hr.

-Tačna je informacija da je zaposlen u Kliničkom bolničkom centru Osijek. KBC Osijek kao poslodavac u skladu sa pozitivnim propisima nije niti bio u mogućnosti primijeniti bilo kakvu proceduru prema imenovanom ljekaru - poručili su iz Kliničkog bolničkog centra u Osijeku.

Advokat objašnjava da su se ipak mogle sprovesti one mjere i radnje koje bi pojačale sigurnost i zaštitu prava pacijenata. Na primjer, da doktor predugo bez nadzora ne bude nasamo s osobom.

-Ova presuda ne obvezuje KBC Osijek ni druge poslodavce slične prirode na bilo koju reakciju. Naši propisi zapravo su takvi da u tim situacijama predviđaju mogućnost da poslodavac eventualno nekim drugom mjerama pokaže neku svoju odlučnost u sprečavanju nastanka nekih sličnih situacija. I to je zapravo ono što poslodavaca koji je odgovoran treba napraviti. Naravno, bilo koja od tih mjera ne smije biti selektivna u smislu da se ona smije upotrijebiti samo protiv tog konkretnog ljekara - rekao je advokat Danijel Pribanić.

Doktor se žalio na ovu prvostepenu presudu pa sve institucije čekaju odluku Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske, čak i Ljekarska komora koja je potvrdila da su do okončanja sudskog postupka i pravosnažne presude zastali s postupanjem protiv osječkog doktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana