Litije i protestne šetnje širom Crne Gore

Srna
Litije i protestne šetnje širom Crne Gore

PODGORICA - U istoriji svijeta i Crkve ispisane su mnoge stranice gdje Bog priziva u odbranu Božijeg imena, a ispisivanje je nastavljeno u Crnoj Gori, gdje je narod ustao u odbranu svojih svetinja, istakao je iguman manastira Zlateš u Tomaševu Nikolaj Stamatović.


"Sa jedne strane, žalosni smo zbog donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a, sa druge, radosni što nas je Bog udostojio da i u 21. vijeku možemo posvjedočiti da smo pravoslavni hrišćani i da branimo ono što je za nas najsvetije", istakao je Stamatović.

On pita čemu se nadaju oni koji ustaju protiv svoga naroda, protiv Crkve Božije.

"Njima ne treba veće kazne od jednoga uzdaha i jedne suze prolivene zbog donošenja ovoga zakona", naglasio je Stamatović.

On je rekao da je to što je ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija nazvao svjetovnim imenom Risto Radović sramno i neprimjereno ljudima koji vode ovu državu.

"Nisu svjesni da je mitropolit čovjek koji je vaskrsao i preporodio cijelu Crnu Goru. Njima neka služi na čast, nisu ponizili mitropolita, već sebe i pokazuju ko su i šta zapravo planiraju da rade sa nama", rekao je Stamatović.

Širom Crne Gore i večeras se održavaju litije i protestne šetnje povodom spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Ovo je sedma sedmica da oko 200.000 građana u Crnoj Gori mirno i dostojanstveno, ikonama i molitvom šalje režimu poruku - da će svoje svetinje braniti od otimačine.

Kolona vjernika u Plužinama poručila je da neće odustati od svoje borbe za očuvanje svetinja.

Oni su večeras bili u litiji od manastira Piva do Plužina noseći crkvene barjake i transparente na kojima piše "Ne damo svetinje!"

Velika molitvena litija večeras je održana i u Žabljaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana